Avto
48 ogledov

Športni videz, ne tudi motor

Mazda3 mirai
1/39
Gregor Prebil
Pri Mazdi so kupcem ponudili posebno, športno oblikovano različico mazde3 s petimi vrati, ki so jo poimenovali mirai. Športni paket opreme poskrbi za videz čistokrvnega športnika, a v resnici na žalost ni tako.

Za mazdo3 z opremo mirai bi v manekenskem žargonu rekli šminka, saj tako opremljena trojka koketira s prestižnim modelom MPS, vsaj kar se tiče vizualnega vtisa. V resnici gre za nadgradnjo paketa opreme TE, kar pomeni, da ima mirai obute večje pnevmatike s kar 17-palčnimi platišči, zadnje luči LED, meglenke, dinamičen zaključek izpušne cevi, avtomobil pa že predrznega na cesti naredi športni paket s športnimi odbijači in športnim spojlerjem na zadku, v notranjosti pa tudi bolj športni sedeži. A ne pričakujte, da se boste usedli v školjkaste dirkalne sedeže.

Športen le na zunaj
Glede na prvi pogled smo za volanom pričakovali več užitkov, kot jih ponuja 1,6-litrski bencinski motor z močjo 77 kilovatov (105 KM), ki jih razvije šele pri visokem nivoju vrtljajev (6.000 na minuto). Motor se kot še posebej slaboten izkaže pri polni obremenitvi, ob speljevanju v klanec in tudi na avtocesti, ko bi prav prišla še šesta prestava sicer zelo dobrega in natančnega

Mazda3 mirai | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
petstopenjskega menjalnika s kratkimi hodi.

Uživanje v ovinkih
Motor je zato primernejši za umirjene voznike, ki prisegajo na estetiko, torej zunanji videz mazde3, ki pa je zelo dobro vodljiva in se v ovinkih drži kot pijanec plota. Vožnja po zavitih cestah je čisti užitek, na dolgih ravnih trasah, kot so avtoceste, pa zna biti celo nekoliko dolgočasna. Dobra stran agregata je še mirno in tiho delovanje.

Cena realna
Poraba na testu je bila tudi zato, ker smo želeli iz nje iztisniti več življenja, nekoliko višja, kot bi pričakovali, a ne pretresljiva. Pri mešanem režimu (mesto-regionalne ceste-avtocesta) smo v povprečju na sto prevoženih kilometrov porabili 8,5 litra goriva. Za mazdo3 mirai boste odšteli 17.890 evrov, kar je po našem mnenju, ker ne ponuja navlake in je zelo uporabna, še vedno dober nakup.

Mazda3 mirai | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Podatki o vozilu: (Mazda3 sport 1.6i mirai)

Motor: 1.598 cm3
Vrsta: štirivaljni, bencinski
Moč: 77 kW (105 KM)/ pri 6.000 vrtljajih na minuto
Navor: 145 Nm pri 4.000 vrtljajih na minuto
Poraba: 8,5 litra/100 km (mešani cikel - test) 149 gramov CO2
Zmogljivosti: 185 km/h, 12,5 sekunde od 0 do 100 km/h
Mere (DxŠxV) (v mm): 4.460x1.775x1.470, medosna razdalja 2.640, prtljažnik (v litrih): 340
Cena: 14.990/17.890 EUR (osnovni/testni)

Komentarjev 1
  • 51M3K 12:26 20.avgust 2011.

    Motor res ni dirkaški, je pa čisto dovolj za normalno vožnjo. Če hočete športni motor, vzamete 2.3T.. Sicer je res, da je napisano, da se ceste drži kot pijanec plota, ampak kako odlično lego na cesti ima, ugotovite šele ko ...prikaži več jo preizkusite. Golf in ostala "popularna" vozila se lahko čez ovinke dobesedno skrijejo. Priporočam vsakemu, da si jo vzame na test in vidi razliko :)