Avto
140 ogledov

Rešujejo voznike iz neverjetnih godelj

Ženska in avto Profimedias
Asistenca na dopustu. Mehaniki ne rešujejo zgolj pokvarjenih in poškodovanih vozil, temveč pomagajo tudi pri včasih sila banalnih tegobah.

Avtomobilsko asistenco ponujajo vse največje zavarovalnice s tega področja kot tudi osrednje slovensko združenje voznikov AMZS. Pomagajo pri odpravi najrazličnejših težavah, ki se pojavijo pri vozilih, velikokrat pa rešujejo tudi situacije, za katere so si krivi predvsem vozniki sami. 

Zaklenjeni ključi z otrokom vred, izpraznjen akumulator nekje na zadnjem parkirišču pod vršaci, uničena pnevmatika na otoku, ki je tri ure plovbe oddaljen od obale ... Včasih pa pride tudi do malce bolj nenavadnih situacij. 

Audi v 300-metrskem prepadu

Pri AMZS se spomnijo primera, ko je njihova članica s psom prišla do avtomobila, ga odklenila, odložila ključ in se lotila še psa. Spravila ga je v avto, a še preden se ji je uspelo vsesti za volan, je pes že pritisnil na gumb in zaklenil vozilo. AMZS-jev tehnik je odklenil vozilo z ustreznim orodjem.

Včasih mora pomoč potovati zelo daleč. Tako so prejeli klic člana, ki se mu je med vožnjo po puščavi v Maroku pokvaril motocikel. A tudi to težavo so s pomočjo partnerskega španskega motor kluba uspeli rešiti. 

Eno najbolj drastičnih reševanj pa se je zgodilo v Posočju, ko je v Triglavskem narodnem parku nemškemu članu audi zgrmel v 300-metrski prepad. "V reševanje so bili vključeni gorski reševalci, alpinisti, slovenska in italijanska vojska s helikopterjema. Po nekaj mesecih so uspeli vozilo prerezati na polovici, ki so ju spravili na plano," so povedali na AMZS.

Daljinec kar ni in ni želel odkleniti ...

Pri Zavarovalnici Triglav v analih njihovega asistenčno-storitvenega centra izstopata predvsem dva komična primera. Med prednovoletnim polarnim mrazom, ki je pred nekaj leti zajel Evropo, je bilo veliko intervencij zaradi izpraznjenih akumulatorjev. Zadnjo nedeljo pred božičem jih je klical zavarovanec in povedal, da je v avstrijskem Gradcu in da ima težave, povezane z elektroniko, saj je hkrati odpovedalo centralno zaklepanje. "Še več, tudi s fizičnim ključem avtomobila ni bilo mogoče odkleniti. Sumili smo, da ima izpraznjeno baterijo in zamrznjeno ključavnico. Zdelo se nam je sicer nenavadno, da bi se ti dve napaki pojavili hkrati, toda vseeno smo na pomoč poslali pogodbenega mehanika."

Čeprav je bil zavarovanec obveščen, da bo odzivni čas zaradi vremena daljši, je vztrajno klicaril na nekaj minut in spraševal, če je mehanik že blizu, saj da ga zebe, lokali pa so ali zaprti ali nabito polni, povrh ima polne roke daril. Mehanik je bil pri njem relativno hitro že po 40 minutah in le nekaj trenutkov kasneje je stranka že poklicala nazaj. 

"Imel je čisto spremenjen ton glasu in kar naenkrat je bil zelo prijazen. Kmalu nam je bilo jasno, zakaj je bil primer tako hitro rešen in od kje tako vedenje. Prejeli smo poročilo pogodbenega partnerja, da intervencija ni bila potrebna. Ko je mehanik prispel na lokacijo, je namreč ugotovil, da je gospod odklepal napačno vozilo. Njegovo je stalo le 100 metrov naprej."

Vrnil se je brez ključa in denarnice

Na žurih se dogajajo razne sorte stvari. Nekega poletnega večera je zazvonil telefon, a mladi gospod na drugi strani slušalke je že po nekaj hipih pogovora planil v nepomirljiv krohot. 

"Po nekaj minutah smejanja in nerazumljivega govorjenja smo ga prosili, naj nam da nekoga drugega na telefon, da se bomo laže dogovorili. Toda tudi njegov prijatelj se je po nekaj besedah začel smejati. Na vrsto je tako prišel še tretji gospodič. In znova enaka zgodba. Smeh in še več smeha."

Končno se je druščina, ki je letovala na znanem žurerskem kraju na Hrvaškem le toliko umirila, da so lahko fantje pojasnili težavo: 

"Kolega je najprej pol ure iskal ključe avtomobila, ker je želel vzeti denarnico iz prtljažnika. Ko jih je končno našel, je prtljažnik  odklenil, vanj vrgel ključe, ga zaprl in odšel. In se seveda vrnil brez ključev in denarnice." Veseli druščini so pri zavarovalnici poslali tehnika, ki je vozilo zlahka odklenil in rešil zagato.

Komentarjev 6
  • miro 12:30 26.junij 2015.

    na zavarovalnici kjer imam asistenco uveljavljeno sem zadovoljen z njihovo asistenco ker sem imel neljubi dogodek in so mi samo z enim klicem njihov center uredili čisto vse od vleke do nadomestnega vozila

  • tecumseh_1975 19:59 24.junij 2015.

    in pol kaj... mene poberejo skupaj z avtom, žena in otroci pa ostanejo na cesti? Logično mi ni, in glede na to da sem slišal že od marsikoga da je bil presenečen , očitno tudi mnogim drugim ni ravno logično.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 17:42 24.junij 2015.

    Če imaš firmo, pa z enim članstvom pokriješ vse službene avtomobile.