Avto
252 ogledov

Pečjak nominiran za svetovni ekološki dosežek leta

Andrej Pečjak Inštitut Metron
Andrej Pečjak, ustanovitelj in vodja Inštituta Metron, ki prestavlja meje pri učinkovitosti električnih vozil, je nominiran za prestižno nagrado v eni izmed kategorij 2015 World Technology Network. Med nominiranci denimo tudi papež.

World Technology Network je združenje, ki ga sestavlja okoli 1.000 znastvenikov, podjetnikov, mecenov, profesorjev in novinarjev iz 60 držav sveta. Vsako leto od 2000 dalje podeljujejo nagrade za posebne dosežke v različnih kategorijah.

V kategoriji za posebne osežke na področju okolja je letos med sedmimi kandidati nominiran tudi Andrej Pečjak iz Inštituta Metron, ki je znan po svojih predelavah električnih vozil in raziskavah na področju učinkovite izrabe energije. 

Pečjak oziroma njegova ekipa so si nominacijo prislužili z odmevnim letiošnjim dosežkom, ko je Pečjak poleti na reliju Wave s svojim vozilom metron 7 ("elektrificirana" serijska mazda 5) z enim polnjenjem prevozil rekordnih 826 kilometrov poti s povprečno hitrostjo 72 km/h. 

Nagrade, ki obsegajo široko polje znanosti, umetnosti in političnih ved, bodo objavljene na srečanju v New Yorku, ki bo potekalo 19. in 20. novembra. Med nominiranci je denimo v kategoriji politike tudi papež Frančišek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.