Avto
1297 ogledov

Nujno preberite tole, če se odpravljate na počitnice

Goodyear, vožnja na počitnice Goodyear
Poletje je čas, ko se tudi tisti, ki so sicer večinoma doma, odpravijo na počitnice, kamor se pogosto peljejo daleč.

Pri gumarju Goodyearju so pripravili nekaj nasvetov za tiste, ki se v poletnih dneh z avtomobilom odpravljajo na počitnice. Vožnja na dopust bo gotovo minila bolj prijetno, če se pri pripravi nanjo držite nekaj pravil.

Goodyear, vožnja na počitnice | Avtor: Goodyear Goodyear

Kot proizvajalci avtomobilskih gum pri Goodyearju opozarjajo predvsem na pomen pravilnega tlaka v pnevmatikah. Pravilno napolnjene pnevmatike v dovolj dobrem stanju so namreč ključne pri zadrževanju avtomobila na podlagi, saj poskrbijo za enakomerni stik štirih stičnih točk, ob pravilno napolnjenih pnevmatikah pa je tudi poraba goriva manjša. Tlak v pnevmatikah je treba preveriti pred vožnjo, ko so te še hladne, saj sicer lahko pride do napačnih odčitkov.

Pomembna je tudi obraba tekalnih površin, saj v primeru, da je preveč obrabljena, lahko precej podaljša zavorno razdaljo vozila, lahko pa se tudi precej poslabšajo splošne vozne lastnosti vozila. Iz enakih razlogov pri Goodyearju odsvetujejo tudi uporabo zimskih pnevmatik v poletnem času.

Goodyear, vožnja na počitnice | Avtor: Goodyear Goodyear

Pri Goodyearju dodajajo, da je pomembna tudi kakovost pnevmatik. Čeprav so premijske pnevmatike dražje, je njihova izbira lahko na dolgi rok bolj ugodna. Na testu nemške avtomobilske revije Auto Bild so namreč ugotovili, da premijska pnevmatika goodyear eagle F1 asymetric 7 lahko zdrži dvakrat dlje od zadnje pnevmatike na testu. Poleg tega se je na 1.000 prevoženih kilometrov dejansko izkazala tudi za cenejšo od povprečne cene sedmih zadnjeuvrščenih pnevmatik na testu.

Pri Goodyearu opozarjajo tudi na pravilno nalaganje prtljage v prtljažnik, ki ne sme segati čez rob zadnje klopi. Sicer lahko poškodujemo zadnje steklo ali pa predmeti med močnim zaviranjem padejo v kabino in lahko koga poškodujejo. Za reševanje prostorskih težav je bolj primeren strešni kovček, pri katerem a tudi moramo biti previdni, da ne poškodujemo avtomobila.

Goodyear, vožnja na počitnice | Avtor: Goodyear Goodyear

Če se na pot odpravljamo z otroki, moramo predvideti tudi redne postanke na poti. Bolj ugodna je pot ponoči, podnevi pa je priporočljivo, da se ustavljamo vsaj vsaki dve uri. Za dodatno udobje otrok lahko na okna namestimo tudi senčnike, le dlje parkiramo, pa pokrijemo otroške sedeže, da se na soncu preveč ne segrejejo.

Daljša vožnja je za voznika zelo zahtevna, zato se moramo na pot odpraviti spočiti, ob prvih znakih utrujenosti pa se moramo ustaviti in sprehoditi. Pri sebi moramo imeti tudi dovolj tekočine, izogibati pa se moramo tudi pregrevanju avtomobila, saj visoke temperature na telo vplivajo podobno kot alkohol. Ne pozabimo, da je natovorjen avtomobil težji in se mu zato tudi poslabšajo vozne lastnosti in podaljša zavorna razdalja.

dezurni@styria-media.si

Goodyear, vožnja na počitnice | Avtor: Goodyear Goodyear

Komentarjev 1