Avto
11932 ogledov

Napake pri uporabi klimatskega sistema v vozilu

Klimatska naprava Gregor Prebil
Klimatski sitem je treba uporabljati pravilno. V nasprotnem lahko zaradi nepravilnega pihanja mrzlega zraka tudi zbolite - obležite v postelji z močnim prehladom, pogosti so glavoboli, solzenje oči, povišana temperatura ...

Kako torej pravilno uporabljati klimatsko napravo? V primeru, da je vozilo parkirano na soncu in je segreto, moramo pred vožnjo vozilo najprej temeljito prezračiti. To pomeni, da ga po možnosti prestavimo v senco, odpremo vsa okna ali vrata in šele nato vklopimo klimatsko napravo ter se proti cilju odpeljemo v prijetnejših pogojih, kar je tudi bolj varno. Pri visokih temperaturah v vozilu se znatno poveča možnost za prometno nesrečo, saj se voznik v kritični situaciji zaradi večjega znojenja in zmanjšane motorike, ni zmožen odzvati pravočasno in pravilno.

Klimatska naprava Magazin Pazljivo pri uporabi klimatskih naprav

Zrak naj ne piha v obraz

Potem, ko je avto prezračen, preverimo, ali so stekla vozila zaprta, klimatsko napravo pa nastavimo na temperaturo, ki je v primerjavi z zunanjo od pet do sedem stopinj nižja. S tem preprečimo temperaturni šok in prehladna obolenja, hkrati pa opozarja, da mrzel zrak ne sme pihati naravnost v obraz voznika in ostalih potnikov. Ne glede na to, ali imamo v vozilu samodejno ali ročno klimatsko napravo. Zrak naj piha v obrnjeno smer, še najbolje, da kroži znotraj kabine. Lastniki samodejnih klimatskih sistemov naj uporabijo stikalo za avtomatsko delovanje klime, ki s pomočjo elektronike in senzorjev prilagaja pravilen dotok in kroženje ohlajenega zraka, pri ročni klimatski napravi, pa je priporočljivo izbrati nižje stopnje pihanja.

Klimatska naprava klimatske naprave Avto Natančno in hitrejše vzdrževanje klimatskih naprav

Klimatska naprava | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Servis klimatskega sistema Spremembe s 1. januarjem Avto Novi plin za klimatske sisteme 17-krat dažji

Okna naj bodo zaprta

Bistvenih razlik v zmogljivosti med ročno in samodejno napravo ni, je pa samodejna ugodnejša za potnike. Razlike med sistemoma ni niti pri porabi elektrike in goriva Razlika je minimalna. Za delovanje kompresorja pri klimatski napravi vozilo porabi od pet do sedem konjskih moči. Če imamo vključeno klimo je poraba goriva odvisna od zmogljivosti vozila. V litrih povprečno nekje med 0,5 do maksimalno enega litra na 100 kilometrov pri vožnji, pri mirovanju vozila pa je poraba višja tam za nekje 0,3 litra na uro delovanja motorja. Bolje je tudi, da je med vožnjo klima prižgana, kot pa, da varčujemo in imamo okna odprta, kar pomeni več piša vetra v notranjosti, zaradi upora zraka pa bo poraba vozila večja. Bistvenega prihranka goriva voznik ne bo občutil.

Klimatska naprava Avto S klimatskimi napravami nategnili ves svet, verjetno tudi vas
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.