Avto > Na Štrom
1303 ogledov

Norveška: Več električnih vozil kot bencinskih na cestah

Tesla Y Anže Petkovšek Tesla Y
Norveška je prva država na svetu, kjer po cestah vozi več električnih avtomobilov kot bencinskih vozil. Vendar pa tudi na Norveškem še vedno prevladujejo vozila na dizelski pogon.

Na norveških cestah je prvič več električnih avtomobilov kot bencinskih. Kot je objavilo Norveško združenje za cestni promet (OFV) je od 2,8 milijona registriranih avtomobilov v skandinavski državi 754.303 100-odstotno električnih avtomobilov in 753.905 avtomobilov z bencinskim motorjem.

Bencinska črpalka, dekle toči gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je zgodovinski mejnik, v katerega je pred desetimi leti verjelo zelo malo ljudi," je pojasnil direktor OFV Øyvind Solberg Thorsen. Norveška dela velike korake k temu, da postane prva država na svetu, v kateri bodo v voznem parku prevladovala električna vozila.
Po mnenju Solberga Thorsena obstajata dva glavna razloga, zakaj električni avtomobili trenutno prehitevajo bencinske motorje. Glavni razlog je, da so skoraj vsi na novo registrirani avtomobili električni. Hkrati lastniki ob koncu poletja veliko zbirateljskih avtomobilov, v večini so to klasični avtomobili, odjavijo iz prometa za letošnje leto.

Električni avtomobili so predstavljali skoraj 87 odstotkov novih registracij vozil na Norveškem. Avgusta je bil delež 94 odstotkov. Najbolj prodajan je Teslin model Y. 

Tesla Y | Avtor: Saša Despot Tesla Y Saša Despot

Vendar na Norveškem še vedno prevladujejo dizelski avtomobili. Po uradnih podatkih je v državi registriranih skoraj milijon avtomobilov s čistim dizelskim motorjem. Za primerjavo: pred 20 leti je bilo na Norveškem več kot 1,6 milijona bencinskih avtomobilov, okoli 230.000 dizelskih in le okoli 1000 električnih avtomobilov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • atamama 06:45 19.september 2024.

    Ko preberem članek dobim občutek, da se na Norveškem cedita med in mleko. Prevladujejo električni avti, modeli za 40 ali več jurjev. Pa to je super, torej imajo ti ljudje povprečno plačo 3-4 kratnik naše. Če ne bi bilo tako ...prikaži več mrzlo bi kar tja šel. Ko pa prenesem statistiko na ubogo SLO vidim, da bo družina, ki komaj zbere konec s koncem kupila mekaj promilov Tesle, ki si jo bo privoščil bogataš. Fej in fuj. Novinar, povejte kdaj bom s povprečno plačo kupil Teslo, zase, ne s subvencijo za bogate

  • Grunf 19:21 18.september 2024.

    Naj Norvežani rešujejo svet. Nimam nič proti.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 19:10 18.september 2024.

    Jaz zagotovo nikoli ne bom imel električnega avta, pa če še tako agresivno propagirate to sranje! Pa fotovoltaike tudi ne!