Avto > Na Štrom
4021 ogledov

Ne, to ni tank, v Sloveniji avto, o katerem govori ves svet

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak
1/37
MatijaJanežič
V Sloveniji smo si lahko v živo ogledali tesla cybertruck, ubrisani električni poltovornjak, ki ga je slavni oblikovalec Giorgetto Giugiaro poimenoval "Picasso med avtomobili".

Tesla Motors svoj najbolj nenavadni avtomobil, poltovornjak cybertruck,za katerega velja, da močno buri duhove ljubiteljev in nasprotnikov tako med privrženci električnih avtomobilov kot tudi vsemi drugimi vozniki, uradno ponuja le v ZDA, pa čeprav je marsikateri Evropejec že odkril neuradno stranpot, da ga pripelje na staro celino.

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Zato smo bili toliko bolj presenečeni, ko je v redakcijo prišlo vabilo na ogled cybertrucka, in to kar v Ljubljani. Tesla Motors je namreč pripravila turnejo, na kateri je cybertruck predstavila na postajah po Evropi. V okviru te turneje se je ustavil tudi v Mariboru in Ljubljani. Pravzaprav se je postavil, saj je bila predstavitev le statična.

Še bolj mogočen kot na papirju

Avtomobila žal nismo mogli peljati, saj ga v Evropi ni mogoče registrirati, a tudi ogled avtomobila, ki je kot kakšna skulptura iz jekla stal v prodajnem salonu, je bil nekaj posebnega. Da cybetruck ni majhen avtomobil, sem vedel že prej, saj je bilo znano, da električni poltovornjak v dolžino meri kar 5,9 metra, da je širok več kot dva metra in da lahko v višino seže vse do 1,9 metra.

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

A impresivni podatki na papirju vas kljub temu ne morejo pripraviti na to, da se ob cybertrucku ne bi počutili zares majhnega in da se ne bi čudili, kako velikanski je v resnici. Morda k temu pripomorejo tudi oplate iz trde jeklene litine, ki prekrivajo celotno karoserijo oziroma šasijo, ki je kot enotni monokok ulita iz zlitine jekla in aluminija. Vse skupaj naj bi potnikom zagotavljalo veliko varnosti, ne le na cesti, ampak celo pred izstrelki iz osebnega orožja.

Očiščena notranjost

Cybertruck sicer mogočno ne deluje le na zunaj, ampak tudi v notranjosti, ki je zelo prostorna tako spredaj kot tudi zadaj, in presenetljivo očiščena vseh dodatkov. Prečiščeno notranjost imajo tudi ostale tesle, a v cybertrucku se zdi, da so oblikovalci šli še korak naprej in veliki osrednji zaslon, preko katerega poteka vsa komunikacija med voznikom in sovoznikom ter vozilom, in majhen zaslonček za potnike zadaj, vanj integrirali zgolj zato, ker so ga morali.

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Zaradi trikotnega zavihka na vrhu strehe in velikega panoramskega okna imate v notranjosti zares občutek, kot da varno bežite pred jezdeci apokalipse, k čemur pripomore tudi volanski obroč z zelo zravnanima zgornjim in spodnjim delom. Takšen volanski obroč je možen, ker krmiljenje poteka povsem "by wire", torej električno brez mehanske povezave med volanskim obročem in prednjimi kolesi.

Napajanje hiše

Cybertruck tudi nima pomožnih okvirjev za obe premi, ampak so vzmetne noge privijačene neposredno na monokok. Glede na to, da prazen tehta več kot tri tone in da mu je proizvajalec kljub temu zagotovil terenske lastnosti, vzmeti ne bi mogle biti drugačne kot zračne. To mu omogoča tudi spreminjanje višine podvozja za dober kompromis med terensko in cestno vožnjo.

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kako se cybertruck obnese na cesti, seveda nismo mogli preskusiti, smo pa lahko preskusili, kako se mu zaradi zračnega vzmetenja lahko spremeni višina. V najvišjem položaju je dno od tal namreč dvignjeno za 406 milimetrov, torej le dobrih deset centimetrov manj kot pol metra.

In ko je poltovornjak najbolj dvignjen od tal, si lahko ogledate tudi povsem ravno dno, ki je takšno zaradi baterije pod potniško kabino. Ta razpolaga z osnovno kapaciteto 123 kilovatnih ur, ki ji lahko po potrebi dodamo še 50 kilovatnih ur. To mu ne zagotavlja le dosega do 545, oziroma 755 kilometrov z razširjeno baterijo, ampak lahko služi za napajanje zunanjih naprav  ali celo drugih vozil, z močjo do 9,6 kilovatov, ter hiše s stalno močjo do 11,5 kilovata.

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Hoja po strehi

To lahko poteka preko vtičnic, ki so na zadnjem delu kesona, ki je tudi eno od najbolj opaznih obeležij cybertrucka. Naložimo ga lahko s tovorom do prostornine 1.700 kilogramov in vse skupaj pokrijemo z električno roleto, ki tudi marsikaj preživi. Med drugim se lahko po njej tudi mirno sprehodite, saj ima nosilnost 136 kilogramov.

Če pa vam keson ne zagotovi dovolj prostora, je na razpolago še "frunk", torej sprednji prtljažnik, ki se ga ne bi sramoval niti marsikateri avtomobil segmenta B ali celo C.

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Cybertruck je torej zares poseben avtomobil, ki mu ne manjka snovi za nastopaštvo, kar me drugim potrdil tudi s svojimi zmogljivostmi. V najmočnejši različici s kar tremi elektromotorji namreč 100 kilometrov na uro kljub več kot trem tonam prazne mase doseže v vsega 2,6 sekunde, šibkejša različica z dvema elektromotorja pa za enak podvig potrebuje le malo manj impresivnih 4,1 sekunde.

A še enkrat lahko rečemo, da je cybertruck zelo impresiven že, ko zgolj stoji na mestu.

dezurni@styria-media.si

Tesla Motors cybertruck, električni polotovornjak | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

 

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:01 24.september 2024.

    Ja ,ga je že Bit predstavil v svojem blogu,jajca od jajc

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:38 24.september 2024.

    He,he, Kadirov dela Musku reklamo na fronti.... https://www.alo.rs/vesti/ukrajina/958927/sok-na-frontu-ruske-snage-koriste-americko-vozilo/vest

  • sandi76 08:32 24.september 2024.

    Tudi po izkušnjah Američanov: kanta !!!