Avto > Iz druge roke
2843 ogledov

Po koliko časa vam bodo odprta vrata avta izpraznila akumulator?

Notranja osvetlitev Žurnal24
Prazen akumulator je eden največjih strahov in hkrati najpogostejših težav, s katerim se soočajo vozniki. Velikokrat po lastni krivdi zaradi malih porabnikov, ki sesajo energijo.

Po statistikah AMZS so težave z akumulatorjem med najpogostejšimi vzroki za posredovanje njihovih enot za pomoč na cesti. V nasprotju s splošnim prepričanjem so odpovedi akumulatorjev poleti še pogostejše kot pozimi. Na že nekaj let stare in obrabljene akumulatorje visoke temperature delujejo zelo škodljivo, zaradi izhlapevanja elektrolita prihaja do nenadnih odpovedi ali pa se v notranji sestavi vzpostavlja nepopravljivo stanje, ko bo akumulator ob prvem resnem mrazu dokončno 'pokleknil'.

Težave z akumulatorjem pa so lahko tudi druge vrste, povzročene s strani uporabnikov. Le malo ljudi se zaveda, da lahko že majhna žarnica za vrata ali osvetljevanje prtljažnika povzroči velik glavobol. 

Odprta vrata so dovolj

Kot je za revijo HAK povedal tehnični strokovnjak Marin Morava, je še posebej pri avtih z manjšim akumulatorjem, na primer pri manjših bencinarjih, dovolj že nekaj ur. Komaj petvatna žarnica bo akumulator ugasnjenega avta izpraznila do te mere, da zjutraj ne bo več imel dovolj kapacitete za zagon zaganjalnika. Morava je pojasnil, da je ob stalnem toku 0,4 do 2 ampera dovolj pet ur, ko bo nekaj let star akumulator, že tako prizadet zaradi pogostih startov in krajših poti, kot so tipična za bencinske avte, odpovedal. 

Najpogostejši scenariji so, da uporabniki zapustijo vozilo in ne zaprejo dovolj vrat, notranja osvetlitev pa ostaja aktivirana. Prav tako se pogosto zgodi, ko uporabnik ročno vključi notranjo lučko, ob odhodu iz vozila pa jo pozabi izklopiti ali preklopiti nazaj v režim 'vrata'. 

Akumulator | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Sodobnejši oziroma avti višjega cenovnega razreda imajo že varnostni sistem, ki po nekaj časa samodejno izklopi notranje prižgane luči.

Na vsak način pa strokovnjaki priporočajo, da vsakič, ko zapustimo vozilo, dobro preverimo, ali so se vsa svetila pogasila, tudi če imajo zakasnjen izklop. 

Vedno zaklenite avto, hvaležen vam bo

Akumulator je potrošni material, ki se prej ali slej iztroši, vseeno pa je mogoče z določenimi ukrepi in navadami precej podaljšati njegovo življenjsko dobo in znižati stroške. "Z elektriko v avtu je treba delati kot skrben gospodar," svetuje Mitja Bulc, tehnični strokovnjak pri Toyoti. To pomeni, da še posebej, ko avto zapustimo, nimamo po nepotrebnem prižganih porabnikov.

Zelo je priporočljivo, da avto vedno zaklenemo, ker bo s tem takoj pogasil vse sisteme. Če avto ostane odklenjen, ostanejo nekateri porabniki v ozadju še nekaj časa vključeni in obremenjujejo akumulator, pojasnjuje Bulc.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:06 01.julij 2024.

    Na dopustu odklopite tudi akumulator