Avto
382 ogledov

DS pokazal, kako izstopati na avtomobilskem trgu

DS Antoine de Saint-Exupéry DS4 DS7
1/20
Saša Despot
Znamka DS Automobiles spada med najmanjše na avtomobilske znamke. Gre za premijsko znamko velike avtomobilske skupine Stellantis. Njeni kupci v prvi vrsti stavijo na drugačnost, francosko prefinjenost in tudi na modne dodatke. Teh v novi liniji ne manjka. Novost pa je tudi vpeljava blagega hibridnega sklopa v modele DS3, DS4 in DS7, ki naj bi pomagal dvigniti priljubljenost in prodajo vozil v Sloveniji.

DS Automobiles slavi Malega princa, odlomke te slavne knjižne uspešnice slavnega francoskega pisca Antoina de Saint-Exupéryja pa lahko po novem preberete kar v avtomobilu. Pri znamki DS Automobiles so se ob 80. obletnici smrti na poseben način poklonili piscu.

DS Antoine de Saint-Exupéry DS4 DS7 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Novosti za udarne modele

Svojim trem udarnim modelom DS3, DS4 in DS7 so namenili posebne opremske pakete, ki temeljijo na dizajnerskih posebnostih, vsak od treh pa ima vgravirane citate iz treh različnih knjig Antoina de Saint-Exupéryja. Nova, najvišja stopnja opreme je poimenovana prav po piscu. Pri DS Automobiles (letos načrtujejo, da bodo v Sloveniji prodali okoli 90 novih vozil) so zavezani k tradiciji francoske zgodovine, predvsem mode in umetnosti. Znamka izhaja iz Pariza, ki je modna prestolnica in zakladnica zgodovine.

Kaj ima DS skupnega s Slovenijo? Preberite tukaj.

DS Antoine de Saint-Exupéry DS4 DS7 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Oprema Antoine de Saint-Exupéryja tako v modelih DS Automobiles prinaša ekskluzivne posebnosti, kot je posebna barva s sivo-vijoličnim bisernim odtenkom, ki je sestavljen iz pigmentov, ki ustvarjajo subtilne zlate odseve. Posebna so tudi platišča ali pa fino usnje v kabini s posebnimi šivi ali pa vzorci ročnih ur. Ker je ime Antoina de Saint-Exupéryja povezano tudi z letalstvom, so oblikovalci navdih za material in dizajn iskali prav tam - na primer v originalnih čepicah, ki so jih uporabljali prvi letalci v Franciji.

DS Antoine de Saint-Exupéry DS4 DS7 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Želijo biti drugačni v premijskem segmentu

Antoine de Saint Exupéry se je v nebo in njegova ozvezdja zaljubil že v mladosti. To zgodnje navdušenje nad letalstvom ga je pripeljalo do tega, da se je med prvo svetovno vojno pridružil francoskim zračnim silam, kar je v njem vzbudilo strast do letenja. To je bil očitno navdih tudi za oblikovalce znamke DS Automobiles. Ekskluzivni podpis kolekcije Antoine de Saint Exupéry dopolnjujejo različni notranji in zunanji elementi ter pragovi vrat. Vključujejo citate in risbe iz del Antoina de Saint Exupéryja ter njegov podpis, dopolnjen z logotipom "speedform". Njegova oblika spominja na trup letala, propeler v sredini je podoben zvezdi, kar bi lahko služilo kot vodilo pilotom in popotnikom nasploh, pojasnjujejo pri znamki.

DS Antoine de Saint-Exupéry DS4 DS7 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri DS Automobiles so na predstavitvi nove kolekcije poudarili, da želi biti znamka drugačna, zato naj bi se že do leta 2030 poslovili od klasičnih SUV modelov. Že prihodnje leto pa prihaja povsem nov model. Pravijo tudi, da so se zaradi povpraševanja kupcev v premijskem razredu odločili vpeljati povsem nov pogon, to je blago-hibridni pogon, ki dopolnjuje ostale pogonske izvedenke: 100 % električni, priključni hibrid, bencinski ali dizelski model.

DS Antoine de Saint-Exupéry DS4 DS7 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri znamki DS Automobiles so nam povedali, da znamka sicer izhaja iz Citroëna, a od samostojne poti jim je uspelo narediti dovolj velike razlike, da jih zdaj kupci jasno ločijo. Tam, kjer se ponudba Citroëna običajno konča, se ponudba DS Automobiles šele začne. K znamki sicer ne prihajajo kupci nemških premijskih znamk, pač pa kupci znamke Volvo in Lexus, pa tudi množičnih znamk. Znamka ima prodajni salon v Ljubljani, prodajno mesto pa je tudi v Maroboru.

DS Antoine de Saint-Exupéry DS4 DS7 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Večje prodajne ambicije z blagim hibridom

V primeru blago-hibridnega pogona gre za kombinacijo 1,2-litrskega turbo trivaljnega motorja s 100 kW moči (136 KM), ki moč na prednji kolesi prenaša s pomočjo šeststopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika, v katerega je vgrajen elektromotor in kljub majhni moči poskrbi za veliko vožnje na elektriko in zaradi dodatnega navora tudi za boljše pospeške. Majhna baterija pa poskrbi, da je na zalogi energije vedno dovolj za električno vožnjo pri majhnih hitrostih. V počasni mestni naj bi bilo možno na elektriko prevoziti tudi do 50 odstotkov poti.

Ob predstavitvi posebne kolekcije so najavili tudi prihod povsem novega modela, ki ga pričakujemo leta 2025 in bo v modelni paleti dopolnil modele DS3, DS4, DS7 in DS 9.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.