Avto
34119 ogledov

Dars opozarja: Patruljirajo na avtocesti in prežijo na vas

Potovalni čas Dars Dars
Dars svari uporabnike, ki bi se na avtocestnem omrežju znašli v težavah, naj bodo previdni.

Na Darsu ob začetku turistične sezone in prometno najbolj obremenjenega obdobja, v katerem je pričakovati tudi okvare vozil, opozarjajo, da na avtocestnem omrežju patruljirajo avtovleke, ki niso njihovi pogodbeni partnerji. V tej luči so pripravili več nasvetov, kako ravnati v primeru okvare vozila na avtocesti ali hitri cesti.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na Darsu, velja v primeru okvare vozila najprej poskrbeti za svojo varnost in varnost potnikov. "Vklopite smerne utripalke, vsi potniki naj si nadenejo varnostni odsevni jopič, za vozilom na primerni razdalji postavite varnostni trikotnik ter se umaknite na varno, najbolje za varnostno jekleno ograjo," so navedli.

V primeru, da voznik z avtomobilom obtiči v predoru, se mora po njihovih besedah umakniti v smeri uvoza, nikoli naprej. "Potem pokličite številko 1970, kjer boste dobili vsa nadaljnja navodila. Na kraj dogodka bodo prišli vzdrževalci družbe Dars in ga zavarovali," so pojasnili.

avtocesta Šentilj | Avtor: Profimedia Profimedia

Če voznik z osebnim vozilom obtiči na voznem, prehitevalnem, počasnem, zaviralnem ali pospeševalnem pasu, bo njegovo okvarjeno vozilo odstranila pogodbena avtovleka Darsa. "Če imate sklenjeno ustrezno zavarovanje, lahko povračilo stroškov uveljavljate pri vaši zavarovalnici," so ob tem pojasnili na Darsu.

Preverite resničnost podatkov

Če avtomobil obstane na odstavnem pasu, odstavni niši ali počivališču, pa lahko voznik pokliče svojo asistenco ali koristiti usluge Darsovih pogodbenih partnerjev. Vsa navodila prejme ob klicu na številko 1970. "Ob tem uporabnike opozarjamo, da v primeru aktiviranja lastne asistence ob prihodu vozila za avtovleko preverite resničnost podatkov, saj se lahko pojavijo tudi nepooblaščena vozila za avtovleko, ki na kraj dogodka niso bila napotena in lahko za storitve izdajo visok račun," so izpostavili na Darsu.

V minulem obdobju so zaznali, da na avtocestnem omrežju patruljirajo avtovleke, ki niso njihovi pogodbeni partnerji in lahko do okvarjenega vozila prispejo pred vzdrževalci, cestninskim nadzorom ali policijo.

Okvara avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Zneski naj bi presegali 5000 evrov

Mediji so v zadnjem obdobju poročali, da so v slovenskem upravljavcu avtocest in hitrih cest pri tem - za razliko od področja tovornih vozil nad 3,5 tone, ki jih lahko z avtoceste ali hitre ceste odpelje le njihova pogodbena avtovleka - nemočni. Ne morejo namreč zahtevati, da za odvoz osebnih vozil poskrbi njihov pogodbenik. Naj bi pa vodili pogovore z zavarovalnicami in policijo, kako takšno ravnanje preprečiti, in osveščali uporabnike, kako naj se izognejo izkoriščevalskim praksam.

Glede na navedbe medijev naj bi prevaranti na slovenskih cestah voznikom - večinoma tujcem -, ki obtičijo na cestah zaradi pokvarjenega vozila, najprej ponudili ugodno avtovlečno pomoč, potem pa jim izstavili zelo visok račun, zneski naj bi v nekaterih primerih presegali 5000 evrov. Tisti, ki računov niso mogli plačati, naj bi ostali brez svojih vozil.

Posebej se je omenjalo družbo Žonta, ki nima več Darsove koncesije za odstranjevanje okvarjenih vozil z avtocest, a naj bi to dejavnost še vedno opravljala, pri tem pa voznike domnevno silila v plačila visokih računov za opravljene storitve.

Dela na avtocesti, dars, prenova, delo, obnova, avtocesta | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • papak 22:30 28.junij 2024.

    Ma samo strašijo folk da bi se samo njih klicalo in ne ostalih avtovlek.

  • Toma 20:27 28.junij 2024.

    Če te peljejo drugam kot želiš pokličeš 113, da so te ugrabili!

  • Pepi 16:57 28.junij 2024.

    Dars "OPOZARJA",policija "SVETUJE",za božjo voljo kam smo prišli,zakaj ima DARS ceste pod video nadzorom,zakaj imamo policijo,točno vejo kdo so te vlečne službe,ve se kam vozijo avtomobile in oni nas opozarjajo HALOOOOOOOOOOO.Dars bi moral ob vsaki nesreči poslat čkoveka na kraj ...prikaži več nesreče,da ta uslužbenec DARSA ukrepa ,ali pokliče vlečno službo-policijo,ali kar koli že,zato so naše ceste polne romunov,ki nemoteno goljufajo,kradejo in na vse mogoče načine zavajajo UPORABNIKE AVTO CEST DARSA,