Avto
1268 ogledov

Bodo Applov avto sestavljali v Sloveniji? Povsem mogoče ...

Apple EPA
Sveže govorice s kar nekaj osnove: največ možnosti za izdelavo Applovega avtomobila ima naveza Magna in LG.

Skupno podjetje kanadskega koncerna Magna International in korejskega specialista za baterije elektroniko LG ima po zadnjih informacijah največ možnosti, da z Applom sklenejo dogovor o izdelavi avtomobila, o katerem se že tako dolgo govori. 

Dogajanje, ki je obkrožalo načrte o Applovem avtomobilu, je v zadnjih mesecih doseglo nekaj zanimivih poglavij, kot je bilo tisto z uradno napovedjo Hyundaia, da bodo izdelovali avto za Apple. A se je slednji morda prav zaradi tega prehitrega obveščanja javnosti s strani prihodnjega partnerja umaknil iz pogajanj. 

Hyundai tucson Povezovanje Avto Bomba: Hyundai je ali ni v pogovorih z Applom?

Če gre zaupati virom iz medija The Korea Times, pa gre tokrat zares. Skupno podjetje LG Magna e-Powertrain naj bi za Applov avto izdelovala motorje, inverterje in vgrajeno polnilno infrastrukturo. In Magna bi zelo verjetno v kasnejši fazi ponudila tudi svoje proizvodne kapacitete. Podpis pogodbe je "zelo blizu", piše korejski medij, ki navaja notranji vir.

Prva generacija Applovega avtomobila naj ne bi bila še masovna proizvodnja, temveč bi bila maloserijska in namenjena evalvaciji. O detajlih pogodbe se vpletene strani še pogajajo, pravi vir. Ko bo sklenjena, bo sledil dogovor o izdelavi prototipa, ki naj bi ga pokazali verjetno na začetku 2024, pravi časovnica. 

Podjetje LG, ki se je nedavno umaknilo iz trga pametnih telefonov lastne blagovne znamke v želji po bolj dobičkonosnih dejavnostih, uradno ni komentiralo navedb. V LG Magna e-Powertrain bosta obe podjetji vložili okoli milijardo evrov, v njej bo imel LG 51-odstotni delež, Magna pa 49-odstotnega. 

Magna Steyr Hoče | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna Anže Petkovšek

Sodelovanje starih mačkov

Apple in LG že dolgo sodelujeta, slednji je za ameriškega tehnološkega giganta že dobavljal baterije in zaslone za pametne naprave. LG pa je prek hčerinskih podjetij hkrati že tudi izdeloval baterije in motorne dele za Teslo.

Magna je specialist za avtomobilsko elektroniko z izdelanimi rešitvami. Prav tako ima prek svoje evropske podružnice s sedežem v avstrijskem Gradcu vzpostavljeno masovno proizvodno avtomobilov ne glede na naročnika, saj v njeni tovarni izdeluje modele od mercedes-benz G do toyote supre in električnega jaguarja i-pace. Dejavno sodeluje tudi pri razvoju električnega avtomobila podjetja Fisker.

Obe podjetji sta torej vrhunska strokovnjaka na svojih področjih z odlično delujočimi mrežami proizvodnje in dobave. Nekaj, kar Apple nujno potrebuje za uspešnost projekta lastnega vozila.

In še: Magna ima zaradi omejenih kapacitet v Gradcu še vedno velike načrte s svojo novo lokacijo v Slivnici pri Mariboru, kjer trenutno stoji (prazna) lakirnica, a podjetje nadaljuje s širitvijo kapacitet in napoveduje prenos dela proizvodnje v Slovenijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 19:35 15.april 2021.

    Apple proizvaja kak izdelek izven Kitajske?