Avto > Avto nasveti
97091 ogledov

Vožnja v natikačih - je dovoljena ali ne?

japonke Žurnal24 main
Poleti veliko voznikov vozi z natikači ali celo z bosimi nogami. Vas lahko policist za to oglobi?

Vožnja z neprimerno obutvijo, kakršni so natikači, je lahko nevarna, o čemer smo že pisali. A poleg tega je lahko tudi drago početje, saj vas lahko policisti marsikje oglobijo, lahko pa celo ostanete brez denarja iz zavarovalniške odškodnine. Evropski avtomobilski klubi so izvedli raziskavo, v kateri so povzeli predpise v zvezi z vožnjo z neprimerno obutvijo v različnih državah.

Nekatere države o vožnji z boso nogo, natikači ali sandali nimajo posebnih predpisov, torej je ta dovoljena. Takšne države so Belgija, Bosna in Hercegovina, Danska, Finska, Hrvaška in Luksemburg. Med njimi je deloma tudi Češka republika, kjer voznikov osebnih vozil ne omejujejo posebna pravila glede obutve, kar pa ne velja za voznike gospodarskih vozil. Ti morajo biti obuti v prave čevlje.

Tudi Slovenija je med državami, kjer lahka obutev ni izrecno prepovedana, vendar vas lahko policist vseeno opozori na njeno neprimernost.

Policisti vas zaradi vožnje z natikači ne bodo preganjali niti v Italiji, vendar lahko kljub temu doživite finančni šok. Če policist ugotovi, da je bil voznik med prometno nesrečo neprimerno obut in to vnese v zapisnik o nezgodi, mu lahko zavarovalnica zavrne izplačilo odškodnine.

Natikači med vožnjo | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Podobno je v Nemčiji, kjer mora voznik po zakonu storiti vse za varno upravljanje avtomobila. To pomeni tudi, da vožnja z natikači ali bosimi nogami sicer ni izrecno prepovedana a jo tudi odsvetujejo. Poleg tega lahko voznik izgubi del zavarovalnine, če se izkaže, da je na nesrečo vplivala neustrezna obutev.

Tudi na Madžarskem vožnja z natikači ni izrecno prepovedana, vendar se vam lahko zgodi, da vas v primeru nesreče zaradi neustrezne obutve razglasijo za krive. Podobno je na Nizozemskem, kjer posebnega pravila o voznikovi obutvi ni in tudi policisti vas zaradi nje ne bodo oglobili, dokler se ne zgodi prometna nesreča. V tem primeru se namreč ocenjujejo vse okoliščine nesreče in obutev ima lahko pri tem pomembno vlogo.

V Avstriji vas policisti ne bodo preganjali zaradi neprimerne obutve, vendar lahko proti vozniku sprožijo  postopek, če se izkaže, da bi se nezgodi lahko izognil z ustrezno obutvijo. Tudi v Veliki Britaniji vožnja z natikači ali bosimi nogami ni izrecno prepovedana, vendar v zakonu o varnosti prometa piše, da mora imeti voznik obutev, ki mu omogoča varno upravljanje vozila. To pomeni, da lahko policist po preudarku voznika v natikačih tudi oglobi.

V Španiji pa ni šale, saj je vožnja z bosimi nogami ali natikači izrecno prepovedana, zanjo pa je predpisana globa v višini osemdeset evrov. Tudi v Grčiji je vožnja z neustrezno obutvijo strogo prepovedana in policisti obutev redno preverjajo, kazen pa znaša 40 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar Metod Kvargl
    metod1 12:03 07.julij 2024.

    Zavarovalnice zavrnejo izplačilo škode že po defaultu. Niso one poštene ustanove. Važen jim je profit. Zato je edino, kar počnejo ažurno, pobiranje in višanje premij. Že večkrat občutil na svoji koži...

  • pravičnik77 17:57 05.julij 2024.

    vsako leto copy-paste članek

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 17:20 05.julij 2024.

    V Avstraliji voziti bos ni nič posebnega. Za velika mesta ne vem, sam po vročem asfaltu itak ni fajn hodit. Tudi v Sloveniji so me že ustavili policisti na način, da sem moral iz avtomobila in videli da vozim bos, ...prikaži več pa noben ni rekel, da ne smem.