Avto > Avto nasveti
2323 ogledov

Kljub milejšim zimam bolj primerne zimske pnevmatike

Goodyear zimska pnevmatika Goodyear
V jesenskem in zimskem času morajo vozniki upoštevati, da so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine listja, vidljivost pa zmanjšujeta megla in tudi vse krajši dnevi. V takih razmerah lahko marsikateri voznik preceni svoje znanje obvladovanja avtomobila, ali pa je manj samozavesten. Raziskava, ki jo je v imenu družbe Goodyear izdelala agencija Ipsos, je pokazala, da so vozniki s premijskimi pnevmatikami v zimskih razmerah bolj samozavestni.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre in ga je smiselno preverjati bolj pogosto. Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke, so opozorili na Agenciji za varnost prometa.

Nedavna študija, ki jo je v imenu družbe Goodyear izdelala agencija Ipsos, je pokazala, da se evropski vozniki, ki v hladnih mesecih uporabljajo premium zimske pnevmatike, počutijo bistveno bolj samozavestno in lagodno kot vozniki z nepremijskimi pnevmatikami.

Glede na poročilo je 65 odstotkov voznikov z zimskimi pnevmatikami premijskih blagovnih znamk med vožnjo pozimi samozavestnih, kar je precej več v primerjavi z vozniki, ki uporabljajo nepremijske pnevmatike (54 %).

Goodyear zimska pnevmatika | Avtor: Goodyear Goodyear

Zimske pnevmatike v kritičnih razmerah veliko varnejše

Navedene ugotovitve so še posebej pomembne za tiste, ki vožnjo obožujejo in v njej uživajo tudi v neugodnih vremenskih razmerah. Študija je pokazala, da ta profil voznikov, običajno veliko mlajših od povprečja lastnikov avtomobilov, že navaja večjo stopnjo zaupanja v vožnjo v zimskih razmerah in se običajno srečuje z manj situacijami, ki bi jim povzročile neprijetnosti.

Čeprav Goodyear ocenjuje, da bo segment zimskih pnevmatik do leta 2029 zaradi milejših zim in napredka na področju tehnologije in zmogljivosti celoletnih pnevmatik vsako leto upadel za približno 1,6 odstotka, pa so prepričani, da so za številne voznike zimske pnevmatike še vedno najboljša izbira, saj v številnih evropskih državah prevladujejo zimske razmere. Pri tem se opirajo na poročanje evropskih voznikov, da so zimske pnevmatike na snegu in ledu najzmogljivejše, hkrati pa jih več kot polovica še vedno navaja, da se med vožnjo srečuje s prav takimi razmerami, torej snegom in ledom. "Čeprav imamo nekoliko milejše zime, se večina evropskih voznikov še vedno pogosto znajde v razmerah, v katerih bi se bolje počutili z zimskimi pnevmatikami," pravijo pri gumarskem velikanu, kjer izpostavljajo tudi pomembnost testov. Rezultate zadnjega AMZS testa zimskih pnevmatik najdete tukaj.

sneg v Zagrebu | Avtor: Epa Epa

Kako se obnaša pnevmatika pri različnih temperaturah asfalta, na primer pri 5 stopinjah C, 0 stopinj C ali pri – 10 stopinj C?

Letna pnevmatika se mora za dober oprijem segreti na delovno temperaturo. Zimska pnevmatika pa se zaradi hladne vozne površine ne more segreti na takšno temperaturo zato je njena zmes mehkejša. Ravno zaradi tega ima zimska pnevmatika boljši oprijem pri nižjih temperaturah. Povedano drugače: Pri hladnem asfaltu bo zavorna pot neogrete letne pnevmatike bistveno daljša kot ustrezne zimske pnevmatike.

Raziskava je še pokazala, da se vozniki v Evropi na splošno zavedajo, da morajo pri vožnji v zimskih razmerah upoštevati različne previdnostne ukrepe. Trije od štirih voznikov pozimi pogosto uporabljajo tehnike varne vožnje, več kot štirje od petih pa vedno preverijo vremensko napoved, preden se odpravijo na pot. Nekaj voznikov pa vendarle naredi več kot to in se na razmere pripravi z dodatnimi ukrepi.

Sneg | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Goodyear je za voznike pripravil nasvete za vožnjo v hladnejših mesecih:

  • Preverite zakonodajo. Na nekaterih območjih so zimske pnevmatike v določenih obdobjih leta po zakonu obvezne. Goodyearov vodnik za vožnjo pozimi vam lahko pomaga pojasniti predpise, če načrtujete zimsko potovanje čez mejo, kljub temu pa se morajo vozniki o najnovejših predpisih o zimskih pnevmatikah vedno dodatno pozanimati pri pristojnih organih v posamezni državi.
  • Izberite prave pnevmatike. Če želite upoštevati predpise ali povečati svojo samozavest pri vožnji, se prepričajte, da ste izbrali ustrezne zimske pnevmatike. Simbol snežinke (3PMSF), v primerjavi z oznako M+S, zagotavlja, da pnevmatika dosega še zahtevnejše kriterije za vožnjo v zimskih razmerah in omogoča vrhunsko zaviranje ter zavijanje na mokrem in grobem ledu, mehkem in trdem snegu ter snežni brozgi. Vse Goodyearove zimske pnevmatike izpolnjujejo ustrezna merila, da lahko nosijo oznako snežinke. 
  • Pravočasno namestite zimske pnevmatike. Prehitite sezono in poskrbite, da boste zimske pnevmatike namestili še pravi čas pred prvim hladnim vremenom. Če ste v dvomih, upoštevajte Goodyearovo "pravilo sedmih stopinj“; zimske pnevmatike so namreč najboljša izbira v vseh vremenskih razmerah pod 7 °C, tudi če ni snega ali ledu.
  • Preverite tlak v pnevmatikah in njihovo stanje. Glede polnilnega tlaka upoštevajte priporočila proizvajalca vozila in ne pozabite, da se v hladnem vremenu lahko tlak v pnevmatikah zmanjša. Redno preverjajte tlak v pnevmatikah in globino profila ter vizualno preglejte pnevmatiko zaradi morebitnih razpok ali poškodb.
  • Pred odhodom na pot preverite vozilo. Z oken očistite sneg in led ter z ogrevanjem poskrbite, da na njih ne bo kondenza, kar bo izboljšalo vidljivost. Prav tako očistite sneg s površine žarometov. Če imate na strehi avtomobila veliko snega, očistite tudi tega, saj je lahko nevarno, če med vožnjo zdrsne in ovira vidljivost. Preverite raven tekočine za čiščenje stekel in imejte v mislih, da lahko z različnimi izdelki preprečite njeno zamrznitev.
  • Vozite skrajno previdno. Na cesti naj bo razdalja do vozila pred vami večja. Tako boste imeli več časa, da se odzovete in upočasnite, zlasti ker je zavorna pot na poledenelih cestah lahko tudi do desetkrat daljša.
  • Bodite umirjeni. Ne pritiskajte preveč na pedala: s sunkovitim pospeševanjem ali zaviranjem lahko zmanjšate svoj nadzor nad vozilom. Hitrost prilagodite trenutnim vremenskim razmeram: včasih morda ni varno voziti po predpisani omejitvi, zato bodite previdni in preudarni.

dezurni@styria-media.si