Avto
1016 ogledov

Alkoholne ključavnice v vozilih le vprašanje časa

Alkoholna ključavnica
Javno mnenje je njihovi uporabi naklonjeno, prav tako znižanju dovoljene stopnje alkohola v krvi na 0,0.

V Sloveniji vse resnejša ideja, da bi v določena vozila vgrajevali alkoholne ključavnice, torej naprave, ki pijanemu vozniku onemogočijo vožnjo. Strokovnjaki o njih govorijo že dlje časa, prav tako jih že uporabljajo v tujini, sedaj pa jim je v Sloveniji naklonjeno tudi javno mnenje. 

Javnomnenjska raziskava med prebivalci Slovenije o odnosu do varnosti cestnega prometa je namreč pokazala, da kar 88 odstotkov vprašanih podpira uvedbo alkoholnih ključavnic za profesionalne voznike in 67 odstotkov za voznike, ki so že vozili pod vplivom alkohola. 

Jutranja prometna konica v Kranju Slovenija Koda 69: Bomo kmalu pihali pred vsako vožnjo? Vožnja jeseni Aktualna past Uporabno Ste opazili, kako drugačne so postale ceste?

Številne države po svetu, med drugim tudi več evropskih, je že uvedlo prakso uvajanja alkoholnih ključavnic v vozila, ko vozniki povratniki ali profesionalni vozniki ne morejo zagnati motorja, ne da bi prej pihnili v napravo in dokazali, da v sapi ni prisotnega alkohola. 

V raziskavi Ninamedie, v kateri so spraševali tako voznike in motoriste kot tudi pešce in kolesarje, je bilo udeleženih 1514 oseb. Agencija za varnost v cestnem prometu v mesecih november in december, ki sta tradicionalno povezana s praznovanji, da alkohol in vožnja nista združljiva.

Anketirani za omejitev 0,0 promila

V raziskavi so udeležence spraševali, kako naklonjeni so predlaganim ukrepom. "V največji meri so podprli namestitev alkoholnih ključavnic za poklicne voznike in osebe, ki so že vozile pod vplivom alkohola," je pojasnil direktor AVP Jože Hribar. "61 odstotkov vprašanih podpira obvezno uporabo kolesarske čelade tudi za starejše od 18, 60 odstotkov pa prepoved kajenja med vožnjo."

alkotest | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Na področju omejevanja vožnje pod vplivom alkohola so udeleženci raziskave podprli tudi znižanje dovoljene stopnje alkohola na 0,0 promila. "Kar vsaka tretja prometna nesreča, ki se konča s smrtjo, je povzročena s strani voznika pod vplivom alkohola," je opozoril Hirbar. 

Nadzor Avto Ko boste videli ta video, vas bo nevarno početje minilo

Anketirani se sicer v prometu počutijo "srednje varno" - tako jih je odgovorilo 46-odstotka vprašanih. 40 odstotkov se jih počuti varno, kot največji problem, ki ga izpostavljajo na področju cest, prometne varnosti, vozil, vedenja in ravnanja v prometu, pa navajajo pretočnost prometa. "To je, glede na konice v poletnem času ali zjutraj in popoldan, ko ljudje hodijo ali se vračajo z dela, razumljivo," je dejal Hribar. "Navajajo tudi neurejena cestišča, tovorni promet v naseljih ter neprimerno časovno postavitev cestnih zapor."

Glede varnosti v prometu so največji problem vozniki pod vplivom alkohola in preostalih prepovedanih substanc, vožnja v nasprotno smer po avtocesti ter nestrpna in agresivna vožnja. "To so trije kritični faktorji, ki povzročajo nesreče," je poudaril Hribar. "Zanimivo je, kakšno imamo mnenje o vedenju v prometu. Približno 50 odstotkov jih meni, da drugi udeleženci pogosto kršijo prometne predpise. Obenem približno polovica teh anketirancev meni, da sami zelo redko kršijo predpise."

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je napovedal, da se bo slovenska policija pridružila aktivnostim ozaveščanja udeležencev prometa glede uporabe alkohola - akcija bo potekala med 6. in 12. decembrom. "Letos je umrlo 33 udeležencev cestnega prometa v nesrečah, ki so bile povezane z alkoholom," je navedel Kapun. "Lani jih je bilo 27. Deset podstotkov povzročiteljev vseh nesreč je pod vplivom alkohola. Vsi ukrepi, ki pripomorejo k zajezitvami tega stanja, so nujno potrebni."

Prometna nesreča sveče Tvegano Avto Nov zaskrbljujoč trend na naših cestah ob koncu tedna

Opozoril je, da so vedno večji problem poleg vožnje pod vplivom alkohola, tudi vožnja pod vplivom drog ali drugih psihoaktivnih substanc - zdravil, ki niso združljiva z vožnjo. "Voznike prosimo, naj ne sedejo za volan, če so uživali alkohol, drogo ali druge psihoaktivne snovi," je opozoril Kapun. "K odgovornemu ravnanju pozivamo tudi pešce in kolesarje."

Alkohol | Avtor: Profimedia Profimedia

V decembrski akciji bodo poleg alkoholiziranosti preverjali tudi prodajo alkoholnih pijač, zato poziva vse organizatorje javnih prireditev in lokalov, da ne točijo alkohola opitim in mladoletnim osebam.

Aktivnosti policije so mednarodno usklajene - lani je v sočasni akciji sodelovalo 18 evropskih držav, preizkušenih je bilo preko milijon udeležencev v prometu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.