Avto
4988 ogledov

Akrapovič se seli na najbolj elitne dirke

Lamborghini SC63 Akrapovič
Podjetji Akrapovič in Lamborghini sta pred novo sezono avtomobilskih dirk začeli prav posebno sodelovanje v enem najbolj prestižnih prvenstev na svetu. Sodelujejo tudi nekdanji dirkači F1.

Podjetji Akrapovič in Automobili Lamborghini širita poslovno sodelovanje na dirkaško področje: slovenski proizvajalec izpušnih sistemov bo od sezone 2024 opremljal LMDh dirkalnik Lamborghini SC63.

Obe podjetji že uspešno sodelujeta na komercialnem področju, kjer slovenski proizvajalec Lamborghiniju dobavlja izpušne sisteme za različne modele avtomobilov, tudi urus in huracán, kot del Lamborghinijeve linije originalnih dodatkov Accessori Originali. Sodelovanje pa zdaj širita še na dirkališča po vsem svetu.

Lamborghini SC63, prvi prototip hibridnega dirkalnika tega italijanskega podjetja, bo debitiral v svetovnem vztrajnostnem prvenstvu FIA WEC (v razredu Hypercar) in prvenstvu IMSA WeatherTech SportsCar Championship (v razredu GTP).

Kot je poročala TV Slovenija, se je v Sloveniji te dni mudil hollywoodski igralec Keanu Reeves, ki naj bi snemal film o podjetju Akrapovič. 

Na dirkalno stezo se bo z Akrapovičevim izpušnim sistemom prvič podal marca, ko bo nastopil na dirki Qatar 1812 km, s katero se bo začela sezona v prvenstvu FIA WEC. Njegov 3,8-litrski prisilno polnjeni osemvaljni motor skupaj s hibridnim sistemom proizvede 500 kW (680 KM). Pogon ima na zadnji kolesi. Dirkalnik SC63 je potreboval poseben izpušni sistem, ki ga je podjetje Akrapovič izdelalo na podlagi več kot petnajstletnih izkušenj na področju razvoja in izdelave dirkaških izpušnih sistemov za najzahtevnejše 24-urne dirke na štirih kolesih. Akrapovičevi inženirji so po meri narejeni izpušni sistem za SC63 razvili v tesnem sodelovanju s kolegi z Lamborghinijevega oddelka Squadra Corse.

Izdelan je v Akrapovičevi tovarni z uporabo inovativnih tehnologij in enakih proizvodnih metod, kot jih podjetje Akrapovič uporablja za izpušne sisteme, ki so na voljo v okviru Lamborghinijeve ponudbe originalnih dodatkov Accessori Originali.

S prvim Lamborghinijevim hibridnim dirkalnim prototipom za vztrajnostne dirke, opremljenim z Akrapovičevim izpušnim sistemom, bo tekmovala ekipa Team Iron Lynx. Vrhunski dirkači te ekipe – Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli, Daniil Kvyat, Romain Grosjean, Edoardo Mortara in Matteo Cairoli – bodo z njim dirkali na ikoničnih dirkališčih, kot so tista v Le Mansu, Spa-Francorchampsu, Sebringu in Daytoni.

"Z veseljem poglabljamo uspešno poslovno sodelovanje s podjetjem Automobili Lamborghini z logično širitvijo na dirkaško področje, kjer bomo kot tehnični partner tesno sodelovali z Lamborghinijevim oddelkom Squadra Corse," je povedal Davorin Dobočnik, izvršni direktor podjetja Akrapovič. "Tako kot Akrapovič ima tudi podjetje Lamborghini dirkanje v dedni zasnovi ter dirke uporablja kot laboratorij za testiranje in izpopolnjevanje svoje tehnologije. S to skupno filozofijo bomo delali tudi na dirkalniku SC63. Prototip je zasnovan za vztrajnostne dirke na najvišji ravni, vsi pa že komaj čakamo, da vidimo, kako se bo z Akrapovičevim izpušnim sistemom odrezal v prihajajoči sezoni."

Rouven Mohr, glavni tehnični vodja pri podjetju Automobili Lamborghini, pa je dodal: "Razvoj in izdelavo izpušnega sistema za SC63 smo podjetju Akrapovič zaupali zaradi tehnološkega znanja s področja motošporta, po katerem slovi po vsem svetu, partnerstvo pa smo tako iz cestnega segmenta razširili še na motošport. Z razvitim izpušnim sistemom smo zelo zadovoljni, saj prispeva k opredelitvi zvoka, ki prihaja iz prisilno polnjenega osemvaljnika, hkrati pa poveča tudi zmogljivost dirkalnika."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.