Avto
2471 ogledov

99 odstotkov teh udeležencev v prometu umre v istih okoliščinah

Kolesar nesreča Policija Fotografija je simbolična.
Borijo se proti debelosti in za čistejši zrak, nato pa umrejo na cesti.

"Evropska Unija je pred mnogimi izzivi: podnebne spremembe, smrtne žrtve in resne poškodbe v prometu, onesnaženost zraka in debelost. Izboljšanje varnosti na področju kolesarjenja in hoje lahko pomembno pripomorejo k reševanju teh izzivov," je povedala Graziella Jost iz Evropskega Sveta za varnost prometa ob predstavitvi letnih podatkov. 

Med letoma 2010 in 2018 je bilo na cestah EU vsaj 51.300 smrtnih žrtev pešcev in 19.450 kolesarjev. Število smrtnih žrtev kolesarjev in pešcev se zmanjšuje kar osemkrat počasneje kot pa se zmanjšuje število žrtev med vozniki motornih vozil.  

 Kar 99 % odstotkov smrti pešcev in 83 % smrti kolesarjev je posledica srečanja z motornim vozilom.

Slovenija se uvršča med tistih 13 članic Evropske unije, ki beležijo najvišji odstotek zmanjšanja smrtnih žrtev med kolesarji in pešci v letih 2010-2018.

Slovenija med članicami Evropske unije beleži 8 % zmanjšanje števila smrtnih žrtev med pešci v času omenjenih 8 let, kar jo skupaj z Norveško uvršča med državi z najboljšim napredkom. Tudi na področju kolesarjenja je Slovenija med državami članicami, ki beležijo povišanje prometne varnosti. V času med leti 2010 in 2018 Slovenija beleži kar 7 % manj smrti med kolesarji, kar je za 4 % boljši rezultat kot med smrtnimi žrtvami voznikov motornih vozil na slovenskih cestah.

"Nekatere EU države že kažejo napredek. Če lahko napredujejo oni, lahko to stori tudi preostala EU," ob tem opozarja Jostova iz ETSC. 

Govorimo o ljudeh, ne o številkah

"Pešci in kolesarji spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in Agencije za varnost prometa," pravi v. d. direktorja AVP Vesna Marinko.

"Strpnost in razumevanje potreb šibkejših udeležencev, predvidevanje prometnih situacij in odgovorna prednost, so ob upoštevanju cestno-prometnih pravil in razmer na cesti ključ do boljše prometne varnosti, za katero si kontinuirano prizadevamo na Agenciji za varnost prometa. Naša zaveza je, da bomo s prizadevanji za boljšo prometno varnost nadaljevali, saj govorimo o ljudeh, ne o številkah." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.