Za tiste, ki ne jedo mesa, velja sirov burek za vegetarijansko izbiro. Bralec (ime je znano uredništvu) nam je sporočil, da ga je prodajalka samoiniciativno opozorila na nenavadno sestavino. Za peko svojih burekov, tako mesnih kot sirovih, pekarna uporablja tudi svinjsko mast.
“Ni tako hrustljav”
Ali za peko res uporabljajo svinjsko mast, smo preverili v nekaterih prodajalnah bureka in ugotovili, da jih večina res počne tako. Nekateri o tem neradi govorijo, ena izmed prodajalk pa nam je svojo izbiro prepričljivo opisala. “Za peko burekov od vedno uporabljam mešanico navadnega olja in svinjske masti,” pravi.
Zato bo še naprej uporabljala svinjsko mast, saj se jo pri okusu ne čuti.
V eni od ljubljanskih pekarn pa so pojasnili, da za izdelke brez mesa že dolgo ne uporabljajo svinjske masti.
“Obstaja prav posebna margarina, burek je prav enako dober. Za vegetarijance je nujno, da imamo takšne bureke,” je pojasnil vodja pekarne. Za mesne bureke pa res uporabljajo tudi svinjsko mast.
V eni od pekarn pa so se ob omembi svinjske masti kar spogledali. “Ker smo muslimani, ni v naši pekarni čisto nič pečeno na svinjski masti. Niti izdelki, ki sicer vsebujejo meso,” nam je pojasnila prodajalka. Za peko uporabljajo posebno rastlinsko margarino.
Kaj pa v trgovinah?
Zanimalo nas je, ali so za vegeatijance primerni sirovi bureki iz pekarn trgovcev. “Med izdelki iz dopeke v Lidlovi pekarni prodajamo skutni burek, ki vsebuje naslednje sestavine: 53 odstotkov je sirnega nadev, ki je sestavljen iz skute, kisle smetane, jajce, sončničnega olja in jedilne soli, vsebuje še pšenično moko, vodo, palmino maščobo, sredstvo za obdelavo moke: L-cistein,” so bili natančni. Dodajajo, da lahko vsebuje tudi sledi oreščkov, soje in sezama. “Izdelek torej ne vsebuje svinjske masti in je glede na to primeren za vegetarijance, ki uživajo jajca in mlečne izdelke,” so zaključili.
Skutin burek iz Hoferjeve pekarne, ki ga proizvaja Pekarna Pečjak, vsebuje prav tako minimalno 53 odstotkov nadeva in minimalno 75 odstotkov skute, so nam pojasnili v Hoferju. Ostale sestavine so kisla smetana, jajca, sončnično olje, jedilna sol, pšenična moka T 500, rastlinska mast (hidrogenirana rastlinska maščoba, antioksidant: propil galat, sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina) in sredstvo za obdelavo moke: E920. Prav tako lahko tudi ta sirov burek vsebuje tudi sledi soje, oreškov in sezamovih semen, svinjske masti pa ne.
“V Mercatorju zamrznjen sirov burek spečemo v trgovinah v pečeh za kruh, brez dodajanja maščobe,” pravijo. Tako njihov sirov burek vsebuje sestavine, ki so potrebne za izdelavo testa in nadeva, vključno z jajci, mlečnimi izdelki in rastlinsko maščobo.
anja.scuka@zurnal24.si
Točno tako!
Jaz sem iz tiste generacije in nimam nobenih zdravstvenih težav, novi spenjac. Veliko več zdravstvenih težav imajo današnji mladi, ki …
Svinjska mast je veliko bolj zdrava, kot si večina ljudi misli. Za nezdravo so jo označili tisti, ki so nekoč …