Zgodnji rezultati nove študije, ki jo navaja Science Daily, kažejo, da je ne dovolj velika uporaba sadja in zelenjave v prehrani odgovorna za več kot dva milijona smrtnih primerov kot posledice kardiovaskularnih bolezni.
Znanstveniki, ki stojijo za študijo, ocenjujejo, da je približno vsako sedmo smrt kot posledico omenjenih obolenj lahko pripisati prehrani, ki ne vsebuje dovolj velikih količin sadja, vsaka dvanajsta pa prehrani, ki ne vsebuje dovolj zelenjave.
Rezultate raziskave so predstavili na letošnjem kongresu Ameriške zveze za prehrano v Baltimoru, nanašajo pa se na podatke, zbrane iz 113 držav sveta.
Na temelju podatkov, zbranih leta 2010, so strokovnjaki zaključili, da ne dovolj velik vnos sadja vsako leto na vsem svetu povzroči 1,3 milijon smrtnih primerov zaradi možganske kapi in več kot 520 tisoč smrtnih primerov zaradi koronarnih bolezni. Prav tako so ocenili, da nepravilni vnos zelenjave povzroči okrog 200 tisoč smrtnih primerov zaradi možganske kapi in več kot 800 tisoč smrti zaradi koronarnih bolezni, kar je vse skupaj več kot dva milijona.
"Sadje in zelenjava predstavljajo ključen faktor v prehrani in lahko vplivajo na zmanjšanje ogromnega števila preranih smrti na globalni ravni," je pri tem izpostavila glavna avtorica študije Victoria Miller.
Prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, je bogata z vlakninami, kalijem, magnezijem, antioksidanti in fenoli, sestavinami, ki uravnavajo pritisk in holesterol, poleg tega pa vzdržujejo zdravo in raznoliko bakteriološko floro v črevesju.
Na temelju prehranskih smernic in študij kardiovaskularnih tveganj strokovnjaki ocenjujejo, da je optimalen vnose sadja 300 gramov dnevno, optimalen vnos zelenjave pa 400.
Bedarija!!! Besede kot "lahko pripisujemo" in "znanstveniki OCENJUJEJO" pomenijo da NIMAJO POJMA. Kdaj boste to končno spoznali???
Jest bi vsem portalom PREPOVEDAl vsakršno klobasanje o zdravju in predvsem zdravstvenih nasvetih, folku delajo večinoma škodo. Imamo zdravnike za …
ŠOKANTNO!!!