Prizadenejo 60 do 90 odstotkov ljudi na svetu

Foto: Žurnal24 Če imate radi belo in rdeče vino, se zdaj lahko odločate tudi na podlagi posledi
Spojine v rdečem vinu bi lahko pomagale preprečevati bolezni dlesni in zobno gnilobo, je pokazala nova španska raziskava, objavljena v znanstveni reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Oglej si celoten članek

Rdeče vino vsebuje dve vrsti polifenolov, naravnih spojine, ki imajo antioksidativne učinke in naj bi pomagale preprečevati, da bi bakterije, ki povzročajo zobne obloge, tvorile lepljive plasti na zobeh in dlesnih. Za zdaj še ni jasno, zakaj do tega pride, strokovnjaki pa opozarjajo tudi, da so v poskusih, ki so bili del raziskave, uporabili precej višje koncentracije polifenolov, kot jih sicer najdemo v vinu, je poročal National Post.  

Zobna gniloba, bolezni dlesni in izguba zob prizadenejo od 60 do 90 odstotkov ljudi na svetu. "Tradicionalne terapije, ki se uporabljajo za vzdrževanje oralnega zdravja, imajo nekatere omejitve in iskanje terapij naravnega izvora pridobiva pozornost," je španska ekipa zapisala v Journal of Agricultural and Food Chemistry. 

Lahko razje zobno površino

Do gnilobe in drugih zobnih bolezni pride, ko bakterije v ustih tvorijo lepljive plasti oziroma biofilme - kolonije bakterij, ki jih je težko ubiti. Te bakterije tvorijo obloge in proizvajajo kislino, ki lahko razje zobno površine. 

Pred štirimi leti je ista skupina raziskovalcev v laboratoriju vzgojila bakterije, ki povzročajo gnilobo, in jih nato potopila v različne tekočine in biofilme. Rdeče vino - z alkoholom ali brez njega - kot tudi rdeče vino z izvlečki grozdnih semen, je bilo najbolj učinkovito pri odstranjevanju bakterij.  

Nova študija pa gre še korak dlje. Raziskovali so pri delu s celicami, ki so imitirale tkivo dlesni, ugotovili, da sta dva specifična polifenola rdečega vina, bila boljša od skupnih vinskih izvlečkov pri preprečevanju razvoja bakterij. Zakaj sta bolj učinkovita še ni znano, vendar raziskovalci menijo, da bi lahko pri tem pomembno vlogo igrali metaboliti, ki nastanejo, ko začnemo prebavljati polifenole v ustih.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.