Oblikovali superčokolado

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za njeno izdelavo so uporabili tudi nezrele banane in rajske smokve.
Oglej si celoten članek

Avstralski znanstveniki so razvili posebno čokolado, ki bo pomagala vojakom na misijah, kjer ni časa za odmor. Prehranjevanje v bojnih razmerah namreč ni enostavno, z novo čokolado pa naj bi bilo bolj učinkovito in lažje.

Novo čokolado “extended energy” (podaljšana energija) so oblikovali strokovnjaki z University of Tasmania, Centre for Food Innovation, Csiro in Defence Science Technology Group (DSTG).

Uporabili tudi rajske smokve

Superčokolada je narejena tudi iz mleka, pridobljenega iz nezrele banane ter iz banan pisang, ki jih imenujemo tudi rajske smokve. Te vsebujejo veliko tanina, vsebujejo tudi več škroba. Superčokolada je narejena tako, da ponuja energijo za dolgo obdobje. “Navadna čokolada z navadnim sladkorjem ima namreč kratkotrajen učinek,” pojasnjuje znanstvenik Paul Capella z DSTG.

“Potrebujemo živilo, ki sprošča energijo počasi, tako da ostane oseba osredotočena in pozorna med daljšimi misijami. Nezrelo sadje vsebuje odporen škrob, ki potrebuje za prebavo več časa od sladkorja v zrelem sadju," pravi Capella. "Prebava poteka počasi, proizvodnjo energije pa lahko traja do 10 ali 12 ur," dodaja.

Edina pripomba: premalo čokolade

Superčokolado so pripadniki avstralskih specialnih sil že poizkusili in ocenjevali teksturo, okus, vonj in embalažo. "Edina pripomba, ki smo jih prejeli od vojakov je, da bi jo radi vključili v več obrokov oziroma da bi imeli na razpolago več čokolade,” pojasnjuje Capella. Čokolado bodo sicer testirali še dolga tri leta, preden jo bodo odobrili in vključili v obroke vojakov.

Znanstveniki napovedujejo, da bo novi proizvod postal priljubljen tudi med tistimi, ki živijo zdravo in med aktivnimi športniki. Testirali bodo tudi različico s prebiotiki in probiotiki, ki izboljšujejo črevesno zdravje in krepijo imunski sistem.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.