Nutricionistka: "Če je odgovor ja, je to dieta zate"

Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer
To meni o modnih dietnih muhah.
Oglej si celoten članek

Mojca Cepuš, certificirana nutricionistka, je na prideditvi Jaz imam rad Natur aktiv BIO zajtrk za Žurnal24 spregovorila tudi o odgovornosti staršev, ko pride do izbire hrane za njihove otroke. Cepuševa pravi, da odrasli ne smejo prelagati odgovornosti na otroke in da se v naših šolah otroci zelo slabo prehranjujejo. Poudarila pa je tudi, kako pomembna je zelenjava in kako naj bi bil videti zdrav krožnik.

Nutricionistka Nutricionistka: "Pri zajtrku veljata dve pomembni pravili"

Vedno bolj se poudarja debelost otrok. Zakaj je vedno več težav pri teži mladoletnikov?

Težko špekuliram, saj je dejavnikov veliko. Na prvem mestu je premalo gibanja in nepravilna prehrana, saj otroci preveč časa preživijo za računalniki in televizijo. Na žalost je to, kar se v slovesnskih šolah jé res slabo. Če starši nimajo časa kuhati, otroci čez dan jedo nekakovostno hrano. Mogoče se na prvi pogled zdi, da je hrana v redu, a ko pogledamo sestavine in razmerje med temi, pa je hrana nekakovostna. Kakovost je pri tem bistvena. Kaj je boljše za razvoj otroka: sveže jabolko ali kompot? Jabolko, kajne?

Torej bi bilo tudi šole treba malo izobraziti …

Absolutno. Žalostno se mi zdi, da je denar glavni kriterij za izbiro hrane. Pomembno se mi zdi, da tisti, ki sestavlja jedilnik, da uporabi veliko domišljije. Včasih se da tudi s poceni hrano narediti veliko. Samo domišlijo potrebujejo. Ni treba, da vsi jemo bio predelavo, če imamo čez cesto kmeta, pri katerem lahko kupimo domača jajca in jabolka.

Pri hujšanju veliko ljudi omenja presnovo, češ da ima nekdo hitro presnovo in je suh ter obratno. Kako to komentirate?

To je izjemno posplošena izjava. Prej bi rekla, da je genetska predispozicija tista, ki nakazuje, ali se bomo zredili hitro ali počasi oziroma ali se sploh bomo. To vidimo tudi v družini, ali so vsi bolj okrogli ali bolj vitki. Je pa res, da so eno naši dedni dejavniki (naš DNK), eno pa način življenja, ki ga v družini živimo. Mogoče se v družini nihče ne giba in so zato vsi podvrženi debelosti.

Foto: Jani Ugrin biozajtrk Hofer

Način prehranjevanja je lahko tudi posledica vzgoje, torej?

Seveda. Je pa res, da starši na otroka velikokrat prelagajo odgovornost, v smislu, da rečejo, da nečesa ni hotel jesti. Starš ne more pričakovati, da bo otrok jedel brokoli, če ve, da imajo v omari čokolado. Treba je ponuditi zdravo in kakovostno hrano, ne ponujati nezdravih alternativ. Neodgovorno je, da na otroka prelagajo odgovornost, da bo izbral zdravo pred tistim, kar je zanj mogoče bolj okusno.

Kaj pa, če otrok ne mara zelenjave, je noče poskusiti?

Vmešaš v hrano, poskusiš nekako skriti. Ponavadi ni tako, da nič ne jé, zato mu ponudimo nekaj, kar mu je všeč. Včasih nekateri ne jedo zaradi teksture, drugi zaradi barve … V moji praksi veliko ljudi ne jé paradižnika. In ko jih vprašam zakaj, je odgovor, da zato, ker je rdeč.

Nasvet stroke Kava navsezgodaj zjutraj?

Kakšno je vaše mnenje o različnih 'ekstremnih' dietah, kjer ljudje izločijo ogljikove hidrate ali gluten in podobno?

Te modne muhe trajajo že nekih 200 let. Ljudje jih morajo poskusiti. Če nekomu rčeeš, da dieta, ki so jo zbrali, ni v redu, ne zaleže. Osebne izkušnje so največ. Človek mora dieto poskusiti, da vidi, da se bo zaradi nje spet zredil. Nekateri morajo sami izkusiti jojo učinek. Ko se odločaš za dieto, obstaja samo eno vprašanje: Ali se bom lahko tega držal celo življenje? Če je odgovor ja, je to dieta zate, če je pa odgovor ne, to ni dieta za celo življenje.

Kaj pa mislite o glutenu, ki zadnja leta velja za 'hudo zlo' in ga veliko ljudi izločuje?

Nekaj mora biti, kajne. Nedolgo nazaj je bila narejena raziskava. Ugotovili so, da so ljudje, ki so potožili, da niso tolerantni na gluten, imeli enake simptome, če so jedli gluten ali ne. Zelo veliko je psihološke narave. Veliko je tudi v količinah. Kar se tiče glutena sem skeptična.

Kaj pa pravite na t.i. 'vodni dan' oziroma na enodnevni post?

Ko imaš post, se v telesu začnejo dogajati neki procesi. Prvi dan kuri glikogen, drugi dan začne kuriti mišično maso in nekatera neesencialna tkiva, šele tretji ali četrti dan pridemo v ketozo. Ko smo v ketozi, se neha kuriti mišična masa za energijo. Se pravi, je en dan vode v redu, dva dni je res slabo, ker skurimo veliko mišic, en teden pa je v redu. Če je človek, ki se odloči za enodnevni post, zelo vitek in zato nima veliko glikogena tako-tako … Vprašanje, koliko ima glikogena v mišicah. En dan je sicer še sprejemljivo.

Kaj je najpogostejše vprašanje nekoga, ki želi shujšati?

Ni vprašanje, temveč trditev: "Saj zjutraj mi še gre, da prav jem, ampak zvečer … Zvečer pa oropam hladilnik." Potem jim razložim, da je naša oblika telesa zelo pogojena z dedno zasnovo, z našim DNK-jem, saj se veliko ljudi krivi, ker so zvečer jedli. Velikokrat ni težava v volji, ki je ljudje nimajo, temveč v genski zasnovi. Pa veliko jih reče, da že veliko vedo, a da tega še ne prakticirajo.

Osnovni nasvet ljudem za pravilno, zdravo prehranjevanje?

Osnovno pravilo je razmerje 25:25:50. To pomeni, da si krožnik razdelimo na tri dele. Ena polovica je zelenjave, ena četrtina mesa in ena četrtina priloge. Pomembno je, da je polovica vsega zelenjava. Če za zajtrk ješ kosmiče, razmišljaš o malici, da boš takrat pojedel nekaj zelenjave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:18 28. Februar 2018.

    Žalostno, kakšne "nutricioniste" imamo. Znanost je že zdavnaj ugotovila, da gibanje ne vpliva kaj dosti na debelost. Mogoče 10 %. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.