Nova raziskava o covidu-19: S to težavo se spopada vsak peti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri kar 20 odstotkih tistih, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom, so se v 90 dneh po okužbi pojavile psihične težave,
Oglej si celoten članek

Številni, ki so premagali covid-19, so podvrženi velikemu tveganju za razvoj duševne bolezni, so po obsežni študiji opozorili psihiatri. Pri kar 20 odstotkih tistih, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom, so se namreč v 90 dneh po okužbi pojavile psihične težave, na spletni strani poroča Reuters.

Najpogosteje so pri bolnikih, ki so okrevali po covidu-19, ugotovili anksioznost, depresijo in nespečnost. Prav tako so raziskovalci ugotovili znatno večje tveganje za demenco.

"Ljudje so bili zaskrbljeni, da bodo tisti, ki bodo premagali covid-19, bolj izpostavljeni težavam z duševnim zdravjem, in naše ugotovitve (...) kažejo, da je to verjetno," je ugotovitve raziskave pospremil profesor psihiatrije na britanski univerzi v Oxfordu Paul Harrison.

"Zdravniki in znanstveniki po vsem svetu bi morali nujno raziskati vzroke in določiti nova zdravljenja duševnih bolezni po covidu- 19," je pozval Harrison in dodal, da bi morali zdravstveni sistemi zagotoviti ustrezno oskrbo.

V raziskavi, ki jo je objavila revija Lancet Psychiatry, so elektronsko analizirali zdravstvene kartoteke 69 milijonov ljudi v ZDA, od tega več kot 62.000 primerov covida-19.

Eden od petih

V treh mesecih po pozitivnem rezultatu testa na okužbo z novim koronavirusom so pri enem od petih prvič diagnosticirali anksioznost, depresijo ali nespečnost, kar je dvakrat več kot pri ostalih bolnikih v istem obdobju, so ugotovili raziskovalci.

V raziskavi so prav tako ugotovili, da je pri ljudeh z že obstoječo duševno boleznijo za 65 odstotkov večja verjetnost diagnoze covida-19 kot pri tistih brez že obstoječe duševne bolezni.

Strokovnjaki za duševno zdravje, ki niso bili neposredno vključeni v raziskavo, so ugotovitve pospremili z navedbami, da to podkrepljuje dokaze, da lahko covid-19 vpliva na možgane in um, kar povečuje tveganje za številne duševne bolezni. "To je verjetno posledica kombinacije psiholoških stresorjev, povezanih s to določeno pandemijo, in fizičnih posledic bolezni," je dejal psihiater na londonski univerzi Michael Bloomfield.

Simon Wessely, profesor psihiatrije na londonski kraljevi fakulteti, je dejal, da je ugotovitev, da so osebe z duševnimi motnjami bolj izpostavljene tveganju za okužbo z novim koronavirusom, podobna ugotovitvam, do katerih so prišli že med izbruhih nalezljivih bolezni v preteklosti.

"Covid-19 vpliva na centralni živčni sistem in lahko neposredno poveča nadaljnje motnje. A ta raziskava potrjuje, da to ni celotna zgodba ter da tveganje povečuje predhodno slabo zdravstveno stanje," je še dejal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:31 10. November 2020.

    https://www.facebook.com/101017414921399/videos/952210378641998

  • 14:25 10. November 2020.

    Mislim da to ni govnovid vzrok, ampak konstantno vsakodnevno psihiranje in ustrahovanje ljudi. Lahko pa da se motim, nisem stroka.

  • 14:03 10. November 2020.

    "Najpogosteje so pri bolnikih, ki so okrevali po covidu-19, ugotovili anksioznost, depresijo in nespečnost."-citirano. Logično, samo da ni povezano s …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.