"Pasma brez norih idej o plezanju in uničevanju pohištva"

Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka
Nemudoma jih prepoznamo po prikupnem videzu in svilnati dlaki. Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali boste lahko pobližje spoznali, zakaj pasma nosi takšno ime.
Oglej si celoten članek

"Z vzrejo se ukvarjam 24 let, z razstavljanjem pa leto dlje. Prvi rodovniški muci, japonska bobtaila, sestra in brat iz istega legla, sta k meni prišli leta 1997," je uvodoma dejala vzrediteljica Tina Testen, ki v svojem vzrejališču Luxus Cats vzreja prikupne mucke ragdoll. Sama je sicer že v osnovi imela ogledane mačke pasme ragdoll, vendar so bile te tako redke, da razstavne in vzrejne mačke ni dobila v doglednem času. Luna je tako prestopila prag njenega doma leta 1999.

Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka "Od takrat dalje se sedaj skupaj z možem udeležujeva vseh svetovnih ragdoll kongresov ter se izobražujeva na mačjih seminarjih za vzreditelje in veterinarje, uspešno pa razstavljava tudi na mednarodnih razstavah mačk, tako na obeh vsakoletnih v Sloveniji (spomladi v Ljubljani, jeseni v Celju), kot tudi še vsaj desetih letno po Evropi in ZDA," je pojasnila.

 

Slovenija Obkrožite ta dva datuma v juniju

Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka Ragdoll mačke nemudoma prepoznamo po njihovem ljubkem videzu. Ragdoll je srednjedolgodlaka pasma mačke srednje velikosti. Poleg milega karakterja pa je Tino pritegnilo tudi dejstvo, da mačka v nobenem pogledu ni ekstremna. "Pasemski standard nareka 'medium' pri skoraj vseh točkah: od same velikosti mačke, dolžine gobčka, telesa in repa, do velikosti uhljev. Tako kot je neekstremen izgled, so tudi neekstremne pri obnašanju," je razložila ter dodala, da so mačke prijetne sostanovalke, brez posebnih norih idej o divjanju, plezanju, skakanju ali uničevanju pohištva.

Ragdoll mačke si boste lahko pobližje ogledali v živo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 02. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) med 10. in 18. uro. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Z dogodkom želimo ozaveščati in krepiti zavest o pomenu zdravega odnosa do živali, predvsem pa najmlajše poučiti o čudovitem živalskem svetu. Brezplačnemu dogodku lahko sledite TU.

Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka Pasma izvira iz Kalifornije

Ragdoll je umetno narejena pasma, ki je nastala okoli leta 1965 v Kaliforniji. Pasmo je po besedah Tine ustvarila Ann Baker, ki je imela v mislih predvsem nežen karakter, od koder izvira tudi ime ragdoll – lutka iz cunj. "Dejansko se moje mačke v naročju sprostijo in so kot lutke, ki se rade cartajo," je pripomnila. Ragdoll mačke so bile sicer znane bo po težavah s srcem, vendar so vestni vzreditelji od vsakega mladička prispevali za razvoj genetskega testa in s pomočjo tega ter periodičnih ultrazvočnih pregledov srca in posledično z izločevanjem obolelih mačk dodobra prečistili linije.

Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka "Ragdoll mačke so primerne za skoraj vsako družino, ki se zaveda, da je muca družinski član in prebije dovolj časa doma, da se lahko ukvarja z mačko oziroma še raje dvema ali tremi," je opozorila Tina. Čeprav karakterno mačke niso zahtevne, so vseeno rade v družbi in vključene v vsakodnevno dogajanje. Kot večina pasemskih mačk, pa so že mnogo generacij zgolj notranje mačke in tako neprimerne za bivanje zunaj.

Osupljiva pasma Tu lahko v živo spoznate norveško gozdno mačko

Čeprav na prvi pogled izgleda nega mačk ragdoll izjemno zahteva, pa Tina miri, da temu ni tako. Mačke je treba česati le enkrat do dvakrat tedensko po nekaj minut. Ker je njihova dlaka svilena in mehka, se odpadla dlaka iz tkanin tudi dosti lažje odstrani. "Naše mačke so vse nege navajene od malega, tako da jim je česanje in ostala nega (uhlji, kremplji) nekaj običajnega in uživajo, ko se ukvarjamo z njimi. Prav tako uživajo pri zmerni igri, tako da se pogosto igrajo z igračami, ki jih proizvajava z možem," je povedala ter razložila, da sta se podala v izdelovanje igrač ravno zaradi tega, ker so mačke izjemno hitro uničile kupljene igrače.

Foto: Tina Testen SI Luxus ragdoll mačka "Igranje je za notranje mačke precej pomembno, saj se mačka sčasoma poleni in ne giba dovolj. To pa tako kot pri ljudeh lahko privede do prezgodnjega staranja in bolezni," je še zaključila.

Foto: Žurnal24 zemljevid Festival za ljubitelje živali

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.