Žal pa mnogi za priprave nimamo ne veliko časa in ne veliko denarja. Zato vam ponujamo odlično rešitev. Čisto vse sestavine za spodnjo gurmansko božično večero s tremi hodi lahko nakupite v Eurospinu. Vse sestavine so kakovostne in ugodne, zanje pa vam ne bo treba skakti po različnih trgovinah. Obenem boste z današnjo večerjo zadovoljili tudi vegearijance, saj so vsi trije hodi brez mesa.
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajenje TUKAJ.
Kremna juha s šampinjoni
Priprava juh za predjed je lahko zamudna, številne juhe pa ne izgledajo nič kaj praznično in gurmansko. Zato smo za božično večerjo izbrali instant gobovo kremno juho znamke EAT, ki jo naredimo na klasičen način po navodilih na ovitku.
Za juho potrebujete:
- vrečko instant gobove juhe EAT in vodo
- narezane šampinjone
- oljčno olje
- sol
- začimbe po izbiri: česen, peteršilj, timijan
- smetana za kuhanje (Land)
- kruhove crostine (TRE MULINI)
Da bodo šampinjoni čim prej popraženi, lahko v Eurospinu kupite že narezane šampinione, kar vam bo prihranilo veliko časa. Ker bomo popražene šampinione potrebovali tudi pri naslednjem hodu – pri polenti z gobami –, jih popražite večjo količino naenkrat. Del jih boste uporabili za juho, del pa za polento. Količine ne bomo zapovedali, saj je odvisna od vsakega posameznika. Pri naši hiši obožujemo šampinione, zato z njimi kar malce pretiravamo in jih pripravljamo na res veliko načinov – kot se za praznično večerjo spodobi.
Postopek za šampinjone: Ponev brez olja segrejemo na močnem ognju, vanjo stresemo narezane šampinjone, dodamo oljčno olje in zmanjšamo ogenj, premešamo gobe in jih pražimo, dokler se ne razpustijo. Nato jih solimo ter dodamo začimbe po želji – zelo teknejo česen, peteršilj in timijan. Še malce jih popražimo, da dobijo lepo barvo in omamen vonj, in že so nared za pogostitev.
Juho nato ponudimo v krožnikih ali skodelicah, dodamo popražene šampinijone, po želji pa tudi svež peteršilj, smetano za kuhanje in crostine. Juha je omamnega okusa in res lepo izgleda.
Da bo praznično vzdušje popolno, boste ob juhi jedli še sveže pečen kruh v obliki božičnega drevesca s pinjami in sirom. Za pripravo potrebujete:
- 1. kg bele moke tip 500
- 0,5 dl oljčnega olja
- vrečko pinjol (mister SIBAMBA)
- kocko kvasa
- 2 žlički soli
- ščepec sladkorja
- 0,6 litra vode
- nariban sir Grana Padano DOP (Pascoli Italiani)
V skodelico nalijemo nekaj mlečne vode, dodamo kosko kvasa in ščepec sladkorja. Pustimo na toplem, da vzhaja. Nato vse sestavine, razen mocarele, zgnetemo v testo, ki ga pustimo vzhajati kakšno uro. Nato ga znova pregnetemo in naredimo več manjših štručk, ki jih v pekaču oblikujemo v obliko novoletne jelke kot prikazuje fotografija.
Drugi hod
Druga jed prav tako vsebuje šampinjone, le da jih tokrat serviramo na okusni polenti, ki ji lahko po želji dodamo tudi smetano za kuhanje.
Kako skuhati polento? Potrebujete:
- 2 litra vode
- 2 veliki žlici olivnega olja
- 1,5 žličke soli
- 250 gramov koruznega zdroba (POLENTA, TRE MULINI)
- šampinjone, ki smo jih že prej popekli
V lonec damo 2 litra vode, ki jo solimo in počakamo, da zavre. Ko voda zavre, dodamo olje in koruzni zdrob ter mešamo, da ne nastanejo grudice. Ogenj zmanjšamo, še naprej mešamo tri minute in polenta je skuhana. Polento lahko skuhamo dan pred božično večerj in jo tik pred postrežbo malce popečemo v ponvi na maslu. Nato dodamo že prej popečene šampinjone in po želji smetano za kuhanje ter peteršilj.
Tretji črni hod
Za tretji hod smo si letos izbrali črn riž z radičem in sladkim vinom.
Potrebujete:
- 250 gramov črnega riža
- 250 gramov radiča
- 0,5 litra vode
- 1 čebulo
- 2 dl rumenega muškata
- 4 žlice olivnega olja
- peteršilj
- sol (po želji tudi poper)
- maslo
Peteršilj, radič in čebulo operemo in vse nasesekljamo. Nato v večji ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in radič ter ju popražimo. Ko čebula porumeni, dodamo vino in kuhamo tri minute. Z električnim vrelnikom vode ali posebej v kozici zavremo 0,5 litra vode, ki jo nato prelijemo v ponev. Dodamo še riž in peteršilj, posolimo po okusu (meni je dovolj že ščepec soli), po želji popopramo in vse skupaj kuhamo še 18 minut. Riž Venere Integrale (Delizie del Sole) se namreč kuha 18 minut. Če boste za večerjo uporabili drug riž, sledite navodilom na škatli. Po osemnajstih minutah je riž kuhan, za piko na i mu dodate še nekaj masla – sama dodam svež radič tudi za dekoracijo.
Nazdravite lahko s penečim vinom MOSCATO, ki bo v času od 16. do 22. decembra v Eurospinu še cenejši, kupili ga boste lahko za 1,39 evra.
Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.
Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …