To je najbolj varen način odprave dioptrije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dober vid je neprecenljiv, a vse prevečkrat mu, če se ne soočimo z resnejšimi težavami, ne namenjamo posebnega pomena. Poslabšan vid je lahko zelo velika ovira, ki pa jo je z najsodobnejšimi tehnologijami možno enostavno odpraviti.
Oglej si celoten članek

Posegi za odpravo dioptrije so znanstveno priznani in klinično preizkušeni že desetletja, njihova zanesljivost in natančnost nista vprašljivi. Vendar morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji.

Kaj je pomembno z vidika varnosti in učinkovitosti odprave dioptrije, smo se pogovarjali s specialistom oftalmologije Boštjanom Drevom, dr. med., iz očesnega centra VIDIM, ki je priznan strokovnjak (član Ameriškega združenja za operacijo sive mrene in refraktivno kirurgijo (ASCRS), član Ameriške Akademije za oftalmologijo (AAO) ter član Evropskega združenja za kirurgijo sive mrene in refraktivno kirurgijo), poleg tega v kirurških centrih v tujini izobražuje specializante oftalmologije zahtevnih tehnik operacij.

»Da bom lahko pomagal 90 odstotkom ljudem, je tisto, zaradi česar sem se odločil za specializacijo iz oftalmologije. Odpravimo lahko namreč 90 odstotkov dioptrij, za kar smo deležni res veliko hvaležnosti in navdušenja. Celo tako velikega, da so se nekateri pacienti po odpravi dioptrije pri nas zaposlili, ker tako verjamemo v poslanstvo, ki ga opravljamo. Zaradi tega sem vsak dan znova hvaležen, da sem oftalmolog,« je povedal.

V centru VIDIM na leto izvedejo več kot 2.600 posegov na očeh, skupno so jih izvedli več kot 36.000. Za posege, ki jih izvajajo izkušeni strokovnjaki, uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo. Je edini očesni center v širši regiji našega dela Evrope, ki izvaja prav vse metode odprave dioptrije, ki obstajajo v svetu, zato nudijo možnost odprave dioptrije za vse starosti (edini pogoj je minimalna starost 18 let). Je tudi edini referenčni center vodilnega nemškega podjetja ZEISS za očesno kirurgijo, zato vse laserske posege opravljajo z njihovo tehnologijo.

Foto: Profimedia Laser, laserska operacija, vid, oko, oči

Za moje paciente je dobro le tisto, kar bi izbral zase in za svoje bližnje

Zdravljenje vseh bolezni se vse bolj usmerja v individualiziran pristop – tako imenovana posamezniku prilagojena oziroma personalizirana medicina. Napredek v medicini je pokazal, da ena rešitev ni nikoli najboljša za vse, temveč je treba spoznati značilnosti bolezni vsakega posameznika in za vsakega posameznika najti najboljši način za zdravljenje 'njegove' bolezni. Enako je pri odpravi dioptrije.

»Danes je na voljo kar nekaj različnih tehnologij za odpravo dioptrije, vendar vsaka ni primerna za vsakogar. Če v očesnem centru ne opravljajo vseh posegov, ki obstajajo, vsaka oseba ne bo deležna najboljšega in najbolj primernega posega, temveč se bo lahko izbralo 'le' najboljši približek. To pa lahko vpliva na več stvari: na varnost, učinkovitost in s tem tudi zadovoljstvo pacienta po opravljenem posegu. Pomembno je, da ponudniki pacientom nudimo le najboljše, to je tisto, kar bi izbrali zase in za svoje bližnje,« poudarja Boštjan Drev.

Posamezniki se pri sprejemanju odločitev o operativni odpravi dioptrije lahko znajdejo v vrtincu različnih možnosti, ponudb in obljub. Na koncu pa so prepuščeni sami sebi in svoji odločitvi. Pomembno je, da se pri tem zavedajo, da so tehnologije za odpravo dioptrije različne po zmogljivosti, omejitvah, natančnosti in hitrosti.

Foto: Profimedia Laser, laserska operacija, oko, oči, vid

Pred odpravo dioptrije so ključe natančne preiskave (in ne obljube)

Proces odprave dioptrije se začne z obširnim oftalmološkim pregledom. Ožji izbor metode odprave dioptrije je sicer mogoče definirati glede na posameznikovo starost in višino dioptrije, a to še ne pomeni, da je določena metoda za pacienta resnično primerna.

»Za vsakega posameznika iščemo optimalno rešitev na podlagi obsežnih in natančnih preiskav, ki so ključnega pomena pred operativnim posegom. Na izbiro kirurške metode namreč vpliva več dejavnikov, ki jih strokovna ekipa lahko natančno oceni le s temeljitim pogovorom o pacientovih željah in pričakovanjih ter z razširjenimi oftalmološkimi meritvami, ki razkrivajo vse posebnosti pacientovih oči. V določenih primerih opravimo tudi od 20 do 30 diagnostičnih meritev z vrhunskimi napravami, ki so edinstvene v tem delu regije. Naša naloga je, da vsakemu pacientu zagotovimo najboljšo možno oskrbo. Ko predstavimo realne možnosti, želimo, da pacienti o njih temeljito premislijo, preden sprejmejo končno odločitev, in ne, da brez premisleka odidejo na poseg že naslednji dan, kot se to dogaja ponekod,« pojasnjuje Boštjan Drev.

»Včasih se zgodi, da kdo želi poseg za odpravo dioptrije, za katerega ni primeren. V takem primeru ga zavrnemo, saj izvajamo le tiste postopke, za katere vemo, da so za posameznika primerni in res najboljši.«

(Boštjan Drev)

Foto: Očesni center VIDIM laser, oko

Operacije so varne in neboleče

Po besedah sogovornika so operacije za odpravo dioptrije varne in neboleče. »Med posegom sicer lahko kdaj pride do kakšnega odstopanja. Zato je še toliko bolj pomembno, da ponudniki poznajo in izvajajo vse metode za odpravo dioptrije, saj lahko morebitna odstopanja veliko bolj učinkovito in hitro rešujejo,« poudari. Doda, da pa je zelo pomembno tudi sledenje pacientu po opravljenem posegu, kar pa ni praksa vseh. »Pri nas sledimo paciente še eno leto po posegu: pacienti na prvi pregled pridejo že po enem dnevu, po 14 dneh in nato še nekajkrat, dokler nismo prepričani, da je vse v redu in da je pacient zadovoljen.«

Metode za odpravo dioptrije se v prvi vrsti delijo na tiste, ki so primerne za paciente med 18. in 43. letom in tiste, ki so primerne za paciente po 43. letu starosti. Dioptrijo lahko odpravijo z laserskim posegom ali z vgradnjo očesnih leč. S posegi se lahko odpravi odpravijo kratkovidnost, daljnovidnost (tudi s starostjo povezana daljnovidnost) in astigmatizem (cilinder), seveda pa zdravijo tudi vse druge očesne bolezni.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.