Kuhanje je za nekatere velik užitek, za druge pa prava muka. Vsem pa pri ustvarjanju domače kulinarike pomagajo primerni kuhinjski pripomočki, ki olajšajo delo. Skoraj vsak se je že kdaj jezil zaradi topih nožev, nepraktične zajemalke ali kuhalnice, mešalnika, ki dela vse po svoje, ali deske za rezanje, ki je čez leta že navzela marsikateri vonj. Naj bo letos drugače.
Pripravljajte praznične dobrote – s primernimi pripomočki
Izbira materiala kuhinjskih pripomočkov kot so zajemalke, penovke, kuhalnice in deske za rezanje so odvisne predvsem od osebnih preferenc. Predvsem pri deskah za rezanje pri raziskavah niso uspeli dokazati, da bi bile lesene ali deske iz plastičnih materialov bolj higienične. Poudarjajo pa, da je pomembno, da imamo za različne skupine živil različne deske. Tako se naj bi na primer surovega mesa in zelenjave ne rezalo na isti deski.
Doma imejte najmanj tri deske za rezanje: eno za rezanje surovega mesa, perutnine in ribe, eno za zelenjavo, sadje in kruh ter eno za rezanje močno dišečih hranil (npr. česen in čebula).
Nikoli več topih nožev
Topi kuhinjski noži nam lahko povzročijo kar nekaj preglavic. V najhujšem primeru pa so lahko nevarni, saj nam lahko pri rezanju hitro zdrsnejo in se poškodujemo. Mnenj kateri kuhinjski noži so najboljši je veliko, prav tako je veliko teorij o tem, kateri noži so najdlje časa ostri. Če se odločite za klasične nože iz jekla je nujna oprema v vaši kuhinji tudi kvaliteten brusilec za nože. Vsem nožem pa je skupno, da jih naj nikoli ne peremo v pomivalnem stroju, saj to negativno vpliva za ostrino rezila.