V Sloveniji so inšpektorji za hrano oz. uradni veterinarji odvzeli 40 vzorcev živil, in sicer pri lokalnih proizvajalcih mesnih izdelkov oz. njihovih mesnicah, v obratih javne prehrane, v trgovinah večjih trgovskih verig (Mercator, Spar, Hofer, Lidl, Eurospin, E-Leclerc, Jager, Era Velenje). Vzorčili so različne vrste svežih, zamrznjenih oz. konzerviranih predelanih živil.
Gostinec sam dodajal konjsko meso
V odvzetih vzorcih so opravili 40 preiskav na prisotnost konjske DNK, 38 preiskav na prisotnost piščančje DNK ter 18 vzorcev na prisotnost svinjske DNK. Vsebnost konjske DNK je bila ugotovljena v enem vzorcu predpripravljenega mesa, odvzetega v gostinskem obratu. Po izvedenem inšpekcijskem pregledu se je izkazalo, da je nosilec sam v maso za čevapčiče in pleskavice dodal tudi obreznine konjskega mesa, kar je dalo pozitiven rezultat na prisotnost konjske DNK.
Prisotnost v 0,61 odstotka vzorcih
Prisotnost konjskega mesa v uradno govejih izdelkih so preverjale članice Evropske unije – ugotovili so, da je bila konjska DNK prisotna v 0,61 odstotka vzorcev.
Na prejšnjem testiranju, izvedenem po izbruhu afere v začetku lanskega leta, so konjsko meso odkrili v 4,6 odstotka testiranih izdelkov, ki so bili označeni kot goveji.
Evropska komisija je tako znova usklajevala nacionalna testiranja govejega mesa, da ugotovi, ali se mu na goljufiv način ponekod še vedno dodaja konjsko meso. Od 3622 testiranih vzorcev so sledi konjskega mesa našli v 16 vzorcih. Po štirje vzorci mesa so prišli iz Bolgarije in Madžarske, trije iz Portugalske, dva iz Latvije, po eden pa iz Slovenije, Nemčije in Španije.
Če nekdo hoče profitirati na račun uporabnikov , pa je to absolutno prepovedano, potem gleda , da bo do mesa …
he, he, leskovački čevapčići, ...
V južnaških burekih dobiš GOLOBJE MESO !!!