ZN končala neuspešno misijo v Siriji

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirijo zapuščajo še zadnji opazovalci Združenih narodov (ZN), saj se opolnoči izteče mandat misije, ki je Varnostni svet ZN v četrtek ni podaljšal zaradi nasilja.
Oglej si celoten članek

Še zadnji mednarodni opazovalci so Sirijo začeli zapuščati v soboto. Med njimi je tudi slovenski vojak, podpolkovnik Josip Bostič. Do konca jih je sicer v državi ostalo še približno sto, medtem ko je v začetku misija štela trikrat toliko pripadnikov.

V Siriji bo ostal le še "urad za zveze", ki bi pomagal pri prizadevanjih za končanje krvavega konflikta.

Vodja misije, general Babacar Gaye je sprti strani v Siriji pozval, naj omogočijo umik opazovalcev, in zagotovil, da to ne pomeni umika ZN iz Sirije.

Premirja sprti strani nista spoštovali

Opazovalno misijo je VS ZN ustanovil aprila, opazovalci pa naj bi nadzirali tedaj sklenjeno prekinitev ognja, ki naj bi veljala v okviru mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. A strani prekinitve ognja nista spoštovali, zaradi česar so opazovalci vmes celo prekinili delo. Na koncu pa je VS ZN minuli četrtek sklenil, da misiji mandata ne podaljša.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.