Začetek prvega dela volitev

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Litovska policija je prijela pet ljudi zaradi suma kupovanja glasov na današnjih parlamentarnih volitvah.
Oglej si celoten članek

V Litvi se je danes začel prvi del parlamentarnih volitev, na katerih 2,6 milijona Litovcev izbira 70 od 141 poslancev.

Drugi del bo čez dva tedna, ko bodo volili še preostalih 71 poslancev. Pričakovati je, da bodo Litovci na volitvah "kaznovali" sedanjo vlado za varčevalne ukrepe.

Volivci bodo danes svoj glas lahko oddali do 20. ure po lokalnem času (19. ure po srednjeevropskem). Opazovalci pričakujejo, da bo na volišča tako kot na prejšnjih volitvah tudi tokrat odšla le polovica volilnih upravičencev.

Za sedeže v parlamentu se poteguje 17 strank, eno zavezništvo ter številni neodvisni kandidati.

Po javnomnenjskih raziskavah se bodo na volitvah najbolje odrezali opozicijski socialdemokrati ali Delavska stranka. Konservativci sedanjega premiera Andriusa Kubiliusa naj bi pristali na četrtem mestu, njihovi koalicijski partnerici - Liberalno gibanje ter Unija liberalcev in centra pa naj ne bi dosegli petodstotnega praga za vstop v parlament. Po ocenah opazovalcev bo v seimas verjetno uspelo priti petim ali šestim strankam.

Strokovnjaki ocenjujejo, da nobena stranka ne bo dobila zadostne podpore, da bi lahko vladala sama.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.