Izraelska vojska: Ubit vodja Hezbolaha

Foto: Epa
Foto: Epa
V napadu v Bejrutu je bil v petek ubit ubit vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila izraelska vojska. Njegovo smrt je uradno potrdil tudi Hezbolah.
Oglej si celoten članek

"Hasan Nasrala je mrtev," je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani. Tudi tiskovni predstavnik vojske David Avraham je za francosko tiskovno agenciji AFP potrdil, da je bil vodja Hezbolaha eliminiran po petkovih napadih na libanonsko prestolnico.

Hezbolah je potrdil njegovo smrt in sporočil, da bo to le še okrepilo njihov odpor. Gibanje je obljubilo, da bo nadaljevalo boj proti Izraelu. 

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi pa je obljubil, da bo vojska dosegla vsakogar, ki bo ogrožal državljane Izraela. "Sporočilo je preprosto, vsakdo, ki bo ogrožal izraelske državljane - vedeli bomo, kako ga doseči," piše v njegovi izjavi.

Izraelske sile so minulo noč izvedle več letalskih napadov na južna predmestja Bejruta, kjer naj bi bila po trditvah Izraela skladišča orožja Hezbolah. V napadih je bilo po navedbah libanonskih oblasti ubitih najmanj šest ljudi, 91 pa ranjenih.

Izrael: Boj proti Hezbolahu še ni končan

Izrael je poleg Nasrale potrdil tudi smrt drugih poveljnikov Hezbolaha, vključno s poveljnikom gibanja v južnem Libanonu Alija Karaka. "Napad je bil izveden, ko je Hezbolahovo višje poveljstvo delovalo na sedežu in izvajalo teroristične dejavnosti proti državljanom države Izrael," je še sporočila vojska.

Vojska poudarja, da boj proti Hezbolahu še ni končan. "Pred nami je veliko dela. Hezbolah ima še vedno rakete in izstrelke ter sposobnost, da jih izstreli več hkrati," je na novinarski konferenci povedal Šošani in ocenil, da naj bi imel Hezbolah več deset tisoč raket.

"Ali smo torej pripravljeni na širšo eskalacijo? Da. Že eno leto smo v širši eskalaciji, vojni na več frontah. Naše sile so v visoki pripravljenosti, naša obveščevalna služba je v pripravljenosti in išče tovrstne grožnje," je nadaljeval in hkrati izrazil upanje, da bo Hezbolah s smrtjo Nasrale spremenil svojo usmeritev, poroča tiskovna agencija Reuters.

Nasrala tesno povezan z Iranom

Nasrala je bil vodja Hezbolaha ter ena najbolj znanih in vplivnih osebnosti na Bližnjem vzhodu. Javnosti se je izogibal več let v strahu, da bi ga Izrael umoril, poroča britanski BBC.

Bil je tesno povezan z Iranom in imel ključno vlogo pri preoblikovanju Hezbolaha v politično in vojaško silo, kakršna je danes. Pod njegovim vodstvom je Hezbolah pomagal usposabljati borce palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter milice v Iraku in Jemnu, od Irana pa je pridobival orožje za napade na Izrael.

Hameneja premestili na varno lokacijo 

Iranskega vrhovnega voditelja ajatolo Alija Hameneja so premestili na varno lokacijo v Iranu, sta za tiskovno agencijo Reuters povedala dva regionalna uradnika. Dodala sta, da je Teheran v stalnem stiku s Hezbolahom in drugimi regionalnimi skupinami, da bi določil naslednje korake, potem ko je Izrael sporočil, da je ubil vodjo Hezbolaha.

Hamenej je pozneje v izjavi, v kateri ni omenil vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, obsodil poboje libanonskega ljudstva in opozoril, da je to dokaz "kratkovidnosti in nespametne politike voditeljev Izraela", poroča britanski BBC.

Poudaril je, da vse odporniške skupine v regiji podpirajo Hezbolah in mu stojijo ob strani. "Izraelski kriminalci morajo vedeti, da so znatno premajhni, da bi lahko povzročili kakršno koli večjo škodo trdnjavam Hezbolaha v Libanonu," je nadaljeval in vse muslimane pozval, naj stojijo ob strani Libanoncem in Hezbolahu ter ju podpirajo pri spopadih z zatiralskim režimom.

Agencija EU za varnost v letalstvu (Easa) in Evropska komisija zaradi poslabšanja varnostnih razmer letalskim družbam priporočata, naj se do 31. oktobra izogibajo zračnemu prostoru Libanona in Izraela. Easa dodaja, da bo še naprej pozorno spremljala razmere in ocenila, ali se je zaradi razvoja grožnje povečalo ali zmanjšalo tveganje za letalske operaterje EU.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:09 28. September 2024.

    IDF , odlicno opravljeno delo .

  • 14:00 28. September 2024.

    BRAVO IZREAL ŠE JE PRAVICA NA TEM SVETU.........SAMO TAKO DALJE RADIRAJ TE KOZJE BRADCE!

  • 13:33 28. September 2024.

    🇮🇱 Bravo Izrael! 🇮🇱 Hezbolah je teroristična organizacija, ki jo podpira Iran.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.