Osupljive fotografije, česa takšnega ne pomnijo desetletja

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Česa takšnega ne pomnijo desetletja.
Oglej si celoten članek

Osupljive slike iz puščave Sahara prikazujejo velika jezera, vrezana v valovite peščene sipine, potem ko so eno najbolj sušnih in pustih krajev na svetu prizadele prve poplave v zadnjih desetletjih.

V Sahari sicer dež ni popolnoma redek pojav, vendar običajno napade le nekaj centimetrov dežja na leto in redko pozno poleti. V dveh dneh septembra pa je v delih puščave v jugovzhodnem Maroku padlo močno deževje, ki je povzročilo prave poplave, poroča CNN. Preliminarni Nasini satelitski podatki so pokazali, da je v nekaterih delih regije padlo skoraj osem centimetrov dežja.

Errachidia, puščavsko mesto v jugovzhodnem Maroku, je zabeležilo skoraj tri centimetre padavin, večino v samo dveh dneh prejšnji mesec. To je več kot štirikratna količina običajnih padavin za ves mesec september in je enaka več kot polletni količini za to območje.

"Že 30 do 50 let je minilo, odkar smo imeli toliko dežja v tako kratkem času," je prejšnji teden za agencijo Associated Press povedal Houssine Youabeb iz maroške meteorološke agencije.

Ko je dež tekel po puščavskem terenu, je ustvaril novo, vodnato pokrajino sredi palm in grmičastega rastlinja. Nekatere najbolj dramatične slike so iz puščavskega mesta Merzouga, kjer je redka poplava v peščene sipine izrezala nova jezera.

Sahara je največja nepolarna puščava na svetu, ki se razteza na 3,6 milijona kvadratnih kilometrov. Satelitski posnetki iz septembra so pokazali ogromne površine, pokrite z zeleno preprogo, ko so se nevihte dvignile severneje kot običajno, pojav, ki so ga nekatere študije povezale s podnebnimi spremembami.

Slovenija Vreme: Na vidiku novo poslabšanje Vreme pri nas Voda poplavljala objekte, v podvozu obtičal avtomobil

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:54 15. Oktober 2024.

    Prišel sem prvi na Triglav v zadnjih 24 ur,tako nekako je novica napisana🤦‍♂️

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.