Volitve potrdile razmere v BiH

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nedeljske lokalne volitve v BiH so potrdile dosedanje razmerje moči v državi. V okoljih z večinskim muslimanskim, srbskim ali hrvaškim prebivalstvom so namreč slavile nacionalne stranke.
Oglej si celoten članek

Po še nepopolnih izidih, ki jih je objavila državna volilna komisija, je v največ občinah, 34, slavila bošnjaška Stranka demokratične akcije (SDA), sledi pa ji Srbska demokratska stranka (SDS), ki je zmagovalka v 37 občinah.

V Srebrenici, kjer so srbske sile med vojno v BiH izvedle pokol nad Muslimani, je po poročanju nemške tiskovne agencije Dpa slavil dosedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković.

V Srebrenici so sicer volitve prvič potekale po istih pravilih kot drugod v državi. Volili so namreč lahko samo tisti, ki imajo tam prijavljeno stalno bivališče, medtem ko so doslej volitve izvajali na podlagi popisa prebivalstva iz leta 1990, s čimer je hotela mednarodna skupnost spodbuditi vračanje ljudi v Srebrenico.

Na volitvah je 3,1 milijona volilcev izbiralo vodje in člane občinskih svetov 139 občin med več kot 30.000 kandidati. Volitev ni bilo v Mostarju, ker je bil tamkajšnji volilni sistem spoznan za protiustavnega, oblasti pa niso dosegle dogovora o novem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:24 8. Oktober 2012.

    Ja kaj pa je sedaj več'Če slaviš v 34 ali v 37 občinah?Ne štekam?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.