Velika Britanija: prvi primer smrti zaradi nove različice omikron

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nova različica predstavlja 40 odstotkov vseh okužb, potrjenih v britanski prestolnici.
Oglej si celoten članek

V Veliki Britaniji je najmanj ena oseba umrla po okužbi s koronavirusno različico omikron, je danes sporočil britanski premier Boris Johnson. V Londonu predstavlja omikron že okoli 40 odstotkov vseh okužb, je dodal premier.

"Na žalost so potrdili smrt najmanj enega bolnika z omikronom," je povedal Johnson.

Johnson: Ne gre za milejšo različico 

Ob obisku centra za cepljenje v bližini Londona je dodal, da morajo zaradi omikrona ljudje tudi na zdravljenje v bolnišnico. "Torej ideja, da je to milejša različica virusa, je nekaj, kar moramo odmisliti, in se zavedati hitrosti, s katero se širi v populaciji. Torej je najboljše, kar lahko naredimo, da se cepimo s poživitvenim odmerkom," je poudaril britanski premier.

Omikron trenutno predstavlja že okoli 40 odstotkov vseh primerov okužb v Londonu, do torka pa bo ta delež predvidoma 50 odstotkov, je dodal Johnson. Nova različica se hitro širi tudi v drugih delih države, poroča britanski BBC.

Po podatkih ECDC je bilo do 12. decembra v evropskih državah potrjenih 766 okužb z novo različico. V Sloveniji še ni potrjenega primera.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je danes sicer ocenil, da ne bodo dodatno zaostrovali ukrepov v državi, vendar Johnson kasneje ni želel zavrniti možnosti zaostritve ukrepov pred božičem.

Britanske zdravstvene oblasti so v nedeljo s tretje na četrto zvišale stopnjo ogroženosti zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili, je razlog za odločitev hitro naraščanje primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Johnson je v nagovoru posvaril pred neizbežnim valom okužb z novo različico. Zaradi njenega hitrega širjenja so se v Veliki Britaniji odločili tudi, da bodo vsem, starejšim od 18 let, od srede dalje omogočili cepljenje s tretjim odmerkom.

Različica omikron je bolj prenosljiva od trenutno prevladujoče delte. Britanska Agencija za zdravstvo varnost je že pred dnevi sporočila, da omikron v primerjavi z delto dokazuje veliko prednost v naraščanju števila okužb, kar pomeni, da bo najverjetneje v Veliki Britaniji kmalu postal dominanten. 

dezurni@styria-media.si

Zdravje Omikron in cepivo: Objavili rezultate izraelske študije

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:36 14. December 2021.

    Pozabili povedati, da je umrl žal 10 let pred 100 R.D.

  • 15:08 13. December 2021.

    Končno so našli nekoga, ki bi ga tudi prehlad pobral, da so ga povezali z omikronom...Če bi bilo drugače bi …

  • 14:51 13. December 2021.

    Johnson se je lani v času prepovedi druženja udeležil božičnega kviza: https://www.24ur.com/novice/tujina/johnson.html

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.