Slovenski reševalci v Bosni našli truplo

Foto: Epa
Foto: Epa
Upanje, da bi našli preživele, je vsako uro manjše.
Oglej si celoten članek

Reševalna ekipa iz Slovenije je danes v BiH začela iskanje pogrešanih oseb po obsežnih poplavah in zemeljskih plazovih, ki so nedavno prizadeli osrednji del države. Vodja ekipe Aleš Cedilnik je popoldne dejal, da so na Buturović Polju, kamor so napotili del ekipe, našli eno truplo, upanje, da bodo našli preživele, pa je vsako uro manjše.

Takoj so se lotili dela

Konvoj iz Slovenije, ki ga sestavlja 16 vozil s 46 pripadniki civilne zaščite in reševanja ter šest psov, je v Bosno in Hercegovino prispel danes. Iskanje pogrešanih oseb je ekipa slovenskih reševalcev začela okoli 10. ure, je na družbenem omrežju X sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Pristojne oblasti v BiH so po njihovih navedbah osem članov slovenske ekipe za tehnično reševanje napotile v bližino Buturović Polja na območju občine Konjic. Med njimi so trije vodniki z dvema psoma ter pet pripadnikov logistične podpore ter podpore za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Težave z dostopom

Cedilnik je razmere na terenu opisal kot "zelo specifične". "Poplave so se zgodile zaradi velike količine dežja, te pa so povzročile dodatne težave, kot so zrušenje objektov, cest, zdrsi zemljine," je pojasnil in dodal, da so bili ponesrečenci ne samo zasuti, ampak tudi prekriti z muljem. Dodal je, da imajo reševalci med drugim težave z dostopom do lokacij, zdrsi zemljine oz. s prehodnostjo na terenu in z vdori nasutega terena.

Razmere so po njegovih besedah zahtevne, a obvladljive. Upanje, da bi še našli preživele, pa "zmeraj obstaja, so pa z vsako uro manjše možnosti za preživetje".

Ljudje še vedno v šoku

Prizadeto območje je danes obiskal tudi slovenski veleposlanik v BiH Damijan Sedar. Obisk je bil po njegovih besedah pomemben za dvig morale ljudi, ki so po hudi katastrofi v šoku. Povedal je, da so se s predstavniki lokalnih oblasti med drugim pogovarjali o vseh potrebah, ki bodo nastopile kasneje, ko bo na vrsti obnova.

"Uničena je cestna infrastruktura, probleme imajo z oskrbovanjem z vodo, zasulo jim je komunalno odlagališče, težave se pojavljajo v električnem omrežju, tako da nastopajo resne potrebe za dolgoročno obnovo in s strani EU smo jim v bistvu zagotovili pomoč in asistenco tudi v naprej," je v izjavi za STA povedal Sedar.

V BiH so doslej po zadnjih uradnih podatkih potrdili 16 smrtnih žrtev, od tega 15 v Donji Jablanici in eno v Konjicu. Več oseb še vedno pogrešajo, po neuradnih podatkih naj bi bilo žrtev več kot 20.

Svet Dino pred očmi 5-letne hčerke izgubil visoko nosečo ženo Nedopustno Video: Vodji reševanja v Donji Jablanici počil film, napadel novinarja Poplave Takšna je slovenska pomoč prizadetim v Bosni in Hercegovini

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:48 7. Oktober 2024.

    Svašta!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.