Razvili cepivo proti eboli

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Znanstveniki so razvili cepivo, ki učinkuje proti virusu ebole pri miših.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki poudarjajo, da je to prvo cepivo proti eboli, ki ga je mogoče hraniti dlje časa. Prejšnja cepiva so namreč morala vsebovati nedotaknjene, a poškodovane virusne delce v telo obolelega. Dolgotrajno hranjenje je poškodovalo virus in zmanjšalo učinkovitost cepiva.

Novo cepivo vsebuje sintetični protein virusa, ki omogoča, da imunski sistem bolje prepozna virus ebola in je stabilnejši tudi pri dolgotrajnem hranjenju, poroča BBC.

Pri osemdesetih odstotkih miši, ki so jih okužili z virusom, je cepivo učinkovalo, poudarja znanstvenik Charles Arntzen z univerze v Arizoni, ki je sodeloval pri razvoju cepiva. Po njegovih besedah je naslednji korak preizkus cepiva na različici virusa, ki je podoben tistim različicam, ki prizadenejo tudi ljudi.

Preživi manj kot 10 odstotkov obolelih

Ebolo so prvič zaznali leta 1976. Gre za enega najbolj smrtonosnih virusov, saj umre več kot 90 odstotkov ljudi, ki se z njim okužijo. Prenaša se s telesnimi tekočinami, lahko pa tudi po zraku. Znaki obolenja so vrtoglavica, bruhanje, notranje krvavitve in odpoved organov, nato pa nastopi smrt.

Število ljudi, ki na leto umrejo za posledicami ebole, je majhno. Kljub temu pa obstaja strah, da bi virus uporabili v teroristične namene, saj so njegovi učinki hitri in uničujoči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.