Prepoved kajenja v avtomobilu z otrokom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Angliji in Walesu sprejemajo zakon s katerim bi oglobili odrasle, ki kadijo v avtu, medtem, ko v njem vozijo otroka.
Oglej si celoten članek

V Angliji in Walesu naj bi v prihodnjem letu prepovedali kajenja v avtomobilih, v katerih odrasli prevažajo otroke, oziroma osebe, mlajše od 18 let. Predlog je v parlamentarni proceduri, poslanci bodo o njem glasovali po novem letu, prepoved pa naj bi začela veljati 1. oktobra prihodnje leto.

Po podatkih britanskih strokovnjakov za bolezni pljuč, je pasivnemu kajenju v avtih vsak teden izpostavljenih okoli 430 tisoč otrok."Otroci so še vedno razvija fizično in biološko in v primerjavi z odraslimi dihajo hitreje, absorbirajo več nevarnih snovi  in imajo manj razvite imunski sistem. Zato so  bolj občutljivi na škodljive učinke pasivnega kajenja, " je opozorila Sheila Hollins iz britanskega zdravniškega združenja.

V Evropi prepovedano že na Cipru

Kajenje v avtomobilih v katerih se vozijo otroci, je kaznivo že na Cipru, podoben zakon pripravljajo tudi v Franciji. V takih okoliščinah je kajenje prepovedano tudi v Avstraliji in Južni Afriki ter 13 kanadskih provincah in štirih ameriških zveznih državah.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.