Pod Husseinom mučil, sedaj zdravi

Foto: EPA
Foto: EPA
Zdravnik, ki je sodeloval v strahovitih mučilnih postopkih, načrtovanih s strani Sadama Husseina, zdaj zdravi ljudi v britanski bolnišnici.
Oglej si celoten članek

Dr. Mohammed Kassim Al-Byati je leta 2004 dobil dovoljenje za opravljanje zdravniškega dela v Veliki britaniji, za kar se lahko zahvali laburistom. Pri pregledu niso odkrili njegove sporne zgodovine in tesnega sodelovanja s Huseinom oziroma njegovim režimom.

Njegova naloga je bila "zakrpati" žrtve, zato da so bili lahko naknadno izpostavljeni naravnost zastrašljivim mučilnim metodam. 2007 je kontaktiral pristonje in priznal svojo zgodovino. Želel je zaprositi za azil.

Neverjetno je, da mu tudi to ni preprečilo nadaljnjega služenja bajnih vsot v bolnišnici v Walesu. Marca 2007 je v enem intervjuju celo priznal, da se mu zdi, da mučenja tako ali tako ne bi mogel preprečiti. Nekaj mesecev kasneje so ga prijavili napsoeben oddelek za vojne zločince.

2008 je zaprosil za dovoljenje za delo, saj so mu v bolnišnici ponudili štirimesečno pogodbo. Navadno tisti, ki še nimajo azila, ne smejo delati. A evropska direktiva omogoča delo v primeru, če se nihče s primerom ni ubadal več kot 12 mesecev. Tako mu je uspelo doseči nemoteno opravljanje dela - a vprašanje je, kakšna bo zdaj njegova usoda, ko zgodba prihaja v javnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.