Ameriško letalo se je "nevarno približalo" ruskemu, skoraj prišlo do trčenja

Foto: Profimedia Letalo F/A-18 Hornet.
Foto: Profimedia Letalo F/A-18 Hornet.
Visoki predstavnik ruskih oboroženih sil je razkril dogodek, ki bi lahko zelo zapletel mednarodne odnose.
Oglej si celoten članek

Oborožene sile Rusije niso dejavne le na ukrajinskem bojišču, ampak so, tako kot ameriške, prisotne v Siriji. Tam se je nedavno zgodil incident, ki bi lahko destabiliziral ravnotežje v regiji in svetu.

Letalo zahodne koalicije, ki jo vodijo ZDA, je namreč skoraj trčilo v rusko letalo. Po besedah ruskih predstavnikov do nesreče ni prišlo zaradi spretnosti ruskega pilota.

"Bombnik F/A-18 se je nevarno približal letalu An-30 v službi ruskih zračnih sil nad Sirijo," je za Tass dejal Oleg Ignasjuk, namestnik vodje ruskega urada za pomiritev sprtih strani v Siriji, kakor Rusi pravijo njihovi vojaški oblasti na tem območju.

"Incident se je zgodil na višini okoli 6.700 metrov v provinci Homs. Ruski pilot je pokazal visoko stopnjo profesionalnosti in je pravočasno izvedel manevre, s katerimi se je izognil trčenju," je še dejal Ignasjuk.

Zelenski razkril pravi cilj

Foto: Profimedia Volodimir Zelenski

Ukrajina želi v ruski regiji Kursk vzpostaviti tamponsko območje, je v nedeljo glede ukrajinskega vdora na rusko ozemlje dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinske sile so na rusko ozemlje nepričakovano vdrle pred nekaj manj kot dvema tednoma. Po zadnjih navedbah Kijeva Ukrajina nadzoruje več kot 80 krajev in 1500 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk. V nedeljo je Kijev poročal o uničenju že drugega mostu v regiji, s čimer želijo okrniti dobavne poti ruske vojske.

Glede na navedbe ruskih vojaških blogerjev so Rusiji zaradi uničenja mostov ostale omejene možnosti za prečkanje reke Sejm, Moskva pa navaja, da so zaradi tega motene evakuacije prebivalcev z območja. Oblasti so v nedeljo zatrdile, da poskušajo ukrajinsko vojsko pri več naseljih potisniti nazaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v nedeljo v večernem nagovoru pohvalil ukrajinske vojake in prvič navedel tudi konkreten cilj njihovega vdora v Rusijo. "Ustvariti tamponsko območje na ozemlju agresorja," je dejal. Obenem je ponovil poziv zahodnim zaveznicam k hitrejši dobavi orožja in streliva.

Rusija namreč na vzhodu Ukrajine stopnjuje pritisk na ukrajinsko vojsko, kjer so njene sile po navedbah obrambnega ministrstva zasedle še eno vas regiji Doneck. Gre za naselje Sviridonivka, 15 kilometrov od mesta Pokrovsk, ki leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 79

  • 12:27 20. Avgust 2024.

    Janša je predlagal bližnja srečanja v Ukrajini oz. na ruski meji, no, za nekaj časa bo pač moral biti zadovoljen …

  • 19:43 19. Avgust 2024.

    Tako Rusi kot Američani naj spokajo in gredo domov, nimajo kaj iskati v Siriji niti kje drugod izven svojih držav …

  • 15:24 19. Avgust 2024.

    Upam, da Ukrajinci pošteno nabrišejo barbarske ruse.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.