V Evropskem parlamentu v Strasbourgu je propadel poskus zavrnitve predloga Evropske komisije, ki dovoljenju uporabo fosfatov v mesu za kebab. Za zavrnitev predloga so zmanjkali samo trije glasovi.
Za zavrnitev predloga komisije glede uporabe fosfatov v mesu za kebab je glasovalo 373 poslancev, trije manj od potrebne kvalificirane večine.
Odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane je nato glasoval proti tej spremembi. Želeli so počakati na rezultate raziskave, ki preučuje možne negativne učinke teh aditivov na zdravje ljudi. "Ne hitimo s širjenjem nabora izjem, dokler Evropska agencija za varnost hrane ne objavi končnega poročila o vplivu fosfatov na hrano. Ne hitimo, ko gre za zdravje naših ljudi," je pozval tudi slovenski poslanec Lojze Peterle.
Regulacija kebab mesa in fosfatnih aditivov bi tako ostala nespremenjena. Fosfatnih dodatki v zmrznjenih mesnih pripravkih tako ne bi bili dovoljeni. Odločitev odbora bi moral potrditi poslanci Evropskega parlamenta s kvalificirano večino.
Fosfati za povezanost mesa in enakomerno taljenje
Ker poslanci predloga komisije niso zavrnili, bodo na pozitivni seznam, ki dovoljuje uporabo fosfatov, uvrščena zamrznjena mesna nabodala za vertikalno pečenje. Po mnenju komisije je uporaba fosfatnih dodatkov v tem živilu nujna, da se meso drži skupaj in da se enakomerno tali.
V tujih in domačih medijih je nedavno sicer odjeknila vest, da Evropska unija z novim predpisi skuša prepovedati doner kebab, kar pa se je kasneje izkazalo za neresnično oziroma netočno.
Tri tedne je tista štruca nataknjena na kol, oziroma, dokler je ne prodajo. Tako je zdrava, se niti v poletni …
Frenc, ti pej sam tih bet, raguluc
Vsak se sam odloča kaj bo vnašal v svoje telo, le potem ne delat v bolnišnicah čakalnih vrst in se …