Delfini delujejo kot cestne tolpe

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Delfini so organizirani kot ulične bande, so ugotovili znanstveniki. Borijo se za oblast in ženske in občasno zamenjajo "tolpo“.
Oglej si celoten članek

Delfini potujejo v skupini in velikokrat naletijo na drugo skupino. Takrat se morajo odločiti, kako se bodo odzvali. Znanstveniki, ki jih preučujejo v vodah na zahodu Avstralije, so ugotovili, da imajo tri načine reagiranja.

Lahko se odločijo, da je čas, da ujamejo nekaj samic za razmnoževanje, a tega ne počnejo nasilno. Druga možnost je, da napadejo drugo skupino, zato da ji prevzamejo samice, ali pa se branijo pred napadom druge skupine, če je močnejša. In tretji način je, da se več skupin med seboj poveže in se tako brani napadov druge večje skupine.

Znanstveniki pravijo, da morajo biti bitja, ki izvajajo take manevre, izredno inteligentna, poroča BBC. Delfini vedno najprej preučijo položaj in se nato odločijo, ali se bodo spoprijateljili, ali bodo napadli, ali se bodo branili. Samo še ljudje imajo takšno sposobnost razmišljanja in odločanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:34 30. Marec 2012.

    alo lahko prosim dobim link na raziskavo ... kdo kje in kdaj je to raziskavo dejansko izvedel .. hvala .. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.