Aziz ne bo visel

Foto: Žurnal24 Tarik Aziz (Foto: EPA)
"Nikoli ne bom podpisal ukaza za usmrtitev," trdi iraški predsednik. Tarik Aziz, eden izmed glavnih akterjev režima Sadama Huseina, bi se tako lahko izognil dosojeni kazni.
Oglej si celoten članek

Iraški predsednik Džalal Talibani je za francosko televizijo France 24 dejal, da nikoli ne bo podpisal ukaza za usmrtitev Tarika Aziza, namestnika premierja v času vladavine Sadama Huseina.

74-letnega Aziza so oktobra obsodili na smrtno kazen. Talabani, sicer znan nasprotnik smrtne kazni, ukaza noče podpisati zaradi Azizove starosti in ker je kristjan.

Že leta 2006, ko so v Iraku obsodili na smrt z obešanjem nekdanjega iraškega vodjo Sadama Huseina, Talabani ni hotel podpisati ukaza. Takrat sta obsodbo ratificirala njegova dva namestnika in Huseina so vseeno usmrtili.

Morda ne bo visel
Zdaj pa je položaj bolj zapleten. Talabanija so pretekli teden po osemmesečni politični krizi znova imenovali za iraškega predsednika, vendar še nima namestnikov. Usoda Aziza tako za zdaj ostaja neznana, poroča BBC.

Naj ga ne usmrtijo, sta Irak že pozvala Vatikan in Rusija, predvsem zaradi njegove starosti in ker naj bi bil resno bolan. Smrtno kazen morajo sicer izvršiti v 30 dneh po obsodbi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.