50.000 Palestincev v Egipt

Foto: Žurnal24 Mejni prehod je bil zaprt vse od junija lani, ko je oblast v Gazi prevzel Hamas.
Po poročanju egiptovskega zunanjega ministrstva je najmanj 50.000 Palestincev prestopilo mejo med Gazo in Egiptom.
Oglej si celoten članek

Gaza se, kot vse kaže, spopada z veliko humanitarno krizo. Potem ko so v zid, ki razmejuje Gazo in Egipt, napravili luknje, se je najmanj 50.000 Palestincev odpravilo v Egipt po hrano in gorivo. Egiptovske varnostne sile silovitega vala niso zaustavile.

Več sto podpornikov Hamasa je že prej zahtevalo odprtje mejnega prehoda z Egiptom in prehod šestih Palestincev, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Egiptovske varnostne sile so na to odgovorile z vodnimi topovi, nato pa še s streli. V drami na mejnem prehodu je bilo ranjenih najmanj 60 ljudi.

Prekinitev dobave električne energije
Razmere v Gazi so zaostrene, odkar je Izrael prekinil dobavo električne energije. Gaza dobi 70 odstotkov vse električne energije iz Izraela, medtem ko večino preostale energije prispeva elektrarna v Gazi, ki ji gorivo dobavlja izraelsko podjetje. V torek so Izraelci v Gazo poslali gorivo in zaloge zdravil, a to ne bo zadoščalo za daljše obdobje.

O stanju v Gazi so v torek razpravljali tudi v Varnostnem svetu. Večina članic se strinja s predsedniško izjavo, ki zahteva, naj Izrael nemudoma dokončno odpravi blokado Gaze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.