Zahovič: Prva tekma v gosteh je prednost

Foto: Žurnal24 Darko Milanič na klopi Maribora še ni izgubil derbija z Olimpijo. (Foto: Barbara
Mariborčani so dobili nasprotnike v drugem kolu kvalifikacij za Ligo prvakov. Pomerili se bodo z gruzijskim klubom WIT iz Tbilisija. "Nogomet ekip iz Gruzije ima dušo," meni Darko Milanič.
Oglej si celoten članek

Slovenski nogometni prvak Maribor je na ponedeljkovem žrebu v Nyonu dobil tekmeca v drugem predkolu Lige prvakov. Mariborčani se bodo pomerili z gruzijsko ekipo WIT iz Tbilisija. Prva tekma bo v Gruziji 15. julija, povratna pa 22. julija v Mariboru. Kljub "blesteči" mariborski zgodovini pa ima športni direktor Maribora Zlatko Zahovič po žrebu mešane občutke. "Gruzija se ponaša z nogometaši, ki so imeli ali še imajo pomembne vloge v vrhunskih klubih – Kaladze, Arveladze, Kecbaia, Kinkladze, Kobiašvili ... Nedvomno gre za spoštljivega nasprotnika, pri žrebu bi lahko imeli tudi srečnejšo roko. Zdaj sledi temeljita analiza gruzijske ekipe, možnosti so 50:50. Prva tekma v gosteh bi lahko pomenila določeno prednost, ob podpori naših navijačev bo vsaki ekipi neprijetno igrati v Mariboru. Toda o tem pozneje, zdaj se je treba osredotočiti na zbiranje podatkov o WIT-u in se ustrezno pripraviti na prvo tekmo v Tbilisiju, ki bo zelo zahtevna," je za spletno stran štajerskega kluba povedal Zahovič.

 

Desetletje od Lige prvakov

Maribor je v pretekli sezoni osvojil osmi naslov slovenskega prvaka, največji uspeh v Evropi pa je vknjižil v sezoni 1999/2000, ko je zaigral v glavnem delu največjega evropskega klubskega tekmovanja. V družbi Lazia, kijevskega Dinama in Bayerja je vknjižil štiri točke v skupini. V kvalifikacijah pa je prav tako "skalpiral" ugledna tekmeca: Genk in Lyon.

"Tekmec bi lahko bil lažji, hkrati pa med vsemi iz bobna tudi težji. Gruzijski nogomet poznamo, kluba še ne najbolje, a se zavedamo, da gre za predstavnika ruske šole nogometa, ki se ponaša s številnimi nadarjenimi igralci. Nogomet ekip iz Gruzije ima dušo, gre za igralce, ki te želijo premagati z znanjem. Spoznanje, da so prepričljivo osvojili državno prvenstvo, veliko pove o kakovosti naših tekmecev. Toda storili bomo vse, da bi jih izločili," pa je dodal trener Maribora Darko Milanič .

Gruzijski prvak WIT, ki ga sestavljajo le gruzijski nogometaši, je sicer klub, ki obstaja od leta 1968. Takrat se je imenoval Morkinali Tbilisi , zdajšnje ime pa je dobil leta 1998. V Evropi doslej niso imel večjih uspehov, saj je največkrat izpadel že v uvodnih krogih. V kvalifikacijah Lige prvakov je igral le enkrat, v sezoni 2004/05 je v prvem predkolu izločil Troshavn s Ferskih otokov, nato pa v drugem predkolu doživel polom proti poljski Wisli (bilo je kar 11:2).

Miran Srebrnič bo prvič na evropski sceni v vlogi glavnega trenerja. © Fotosi.si

 
Slovenski nogometni prvoligaš Rudar iz Velenja, ki je v državnem prvenstvu kar nekoliko presenetil s tretjim mestom, je dobil tekmeca za prvi predkrog novoustanovljene Evropske lige. Ta je zamenjala pokal UEFA. Velenjčani se bodo pomerili z estonsko ekipo Trans Narva . Prva tekma bo 2. julija v Velenju, povratna pa teden dni pozneje v Estoniji. Trener Marijan Pušnik je povedal: "Želeli smo si bližjega nasprotnika, baltske države imajo kakovostne ekipe. V ekipi sta dva Litovca in dva Rusa. So tretja ekipa prvenstva. Možnosti so 50:50, imamo možnosti, da jih premagamo in si s tem prislužimo Crveno zvezdo."

Nogometaši Gorice, ki so v pretekli sezoni osvojili naslov slovenskega podprvaka, so prav tako dobili tekmeca v drugem predkrogu Evropske lige. Goričani se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja med finskim Lahtijem in Dinamom iz Tirane. Prva tekma bo 16. julija v Sloveniji, povratna pa teden dni pozneje na Finskem ali v Albaniji. "Mislim, da sta nasprotnika po kakovosti nekje enaka, čeprav ju ne poznamo dobro, ampak tako, po imenu. Imamo že nekaj izkušenj z albanskim nasprotnikom, ki nas je izločil malo po sreči. Po eni strani bi si bolj želel na Finsko. Poskušali bomo dobiti čim več informacij o obeh. Bo, kar bo," je po žrebu dejal Miran Srebrnič , goriški strateg.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.