Tudi post jim ne vzame športnega apetita

Foto: Žurnal24 Nogometno okolje v Senegalu ne spominja ravno na Ligo prvakov.
Nogomet in religijo se da usklajevati. Kar vprašajte senegalske nogometaše, ki se kljub postu udejstvujejo v svojem najljubšem športu, čeprav je brez hrane in vode težje.
Oglej si celoten članek

Nogomet je v Senegalu izredno priljubljen. Na stadionih se zbira na tisoče ljudi, majice Milana, Reala ali Barcelone so za mlade skoraj kot uniforma, iz velikih oglaševalnih panojev pa se smeji El Hadji Diouf, dandanes igralec angleškega Boltona.

Po enajstih urah brez hrane in vode v žgočem afriškem soncu bi si težko predstavljali, da bo kdo razmišljal o razgibavanju. Vendar pa mladi senegalski nogometaši zaradi ramadana ne razmišljajo o tem, da bi zamudili nogometno tekmo, četudi drugi muslimani njihovih let izčrpani zaradi pomanjkanja hrane in pijače iščejo le zavetišče v senci, kjer lahko počivajo.

 
 

Ne morem se odreči ne veri ne nogometu.

Mansour Ba

 
Fantje, ki igrajo za ASC Karack, študentsko ekipo iz glavnega mesta Dakarja, so med tednom v času ramadana trenirali kot običajno. Odigrali so prijateljsko tekmo proti ekipi iz policijske akademije in z močmi in borbenostjo niso varčevali. "Ne morem se odreči ne veri ne nogometu," pravi Mansour Ba, 24-letni defenzivni vezist, ki požira poteze nekdanjega francoskega reprezentanta Claudeja Makeleleja . Tako kot nekateri drugi igralci se je tudi on postil od zore do mraka. Vendar pa zato njegova igra ni bila prav nič manj agresivna.

Kot Ba je še 94 odstotkov prebivalcev Senegala (13 milijonov ljudi) muslimanske vere. Za igralce je mesec ramadana priložnost, da dokažejo, da lahko islam in nogomet brez težav shajata drug z drugim. "Skušam usklajevati oboje, seveda pa je težko igrati nogomet, ko ne ješ in ne piješ," pravi Ba.

Nogometašem post povzroča koncentracijske težave. © Reuters

 
V svojem moštvu Ba ni bil osamljen. Tudi drugi so čutili posledice usklajevanja vere in športa. "Seveda je težje," pravi ofenzivni vezist Souleymane Sane. "Želel bi spiti nekaj vode, pa ne moreš. Od šeste ure zjutraj nisem nič jedel ali pil, kar mi poslabšuje tudi koncentracijo."  Po besedah trenerja Seydoua Badjija so tisti nogometaši, ki se postijo, bolj nagnjeni k napakam. "Med tekmo jih takoj opaziš. Če ne ješ, je pri visokem ritmu zelo težko zadržati koncentracijo."   Badji bi imel seveda raje na voljo ekipo polno igralcev, ki se ne bi postili. In čeprav jih lahko opozarja na zdravstvene težave, jih ne more siliti k jedi. "Vedo, da je to početje nevarno, vendar gre za odrasle ljudi. Med ramadanom ne spreminjam vadbenega programa. Pripravljamo se na enak način. Ramadan ne more biti izgovor."

Vendar pa igralci v tem ne vidijo težav. "Moramo se žrtvovati," pravi Sane.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.