SZS si želi dogovora s Tino

Foto: Žurnal24 Smučarska zveza Slovenije še pričakuje odziv Tine Maze.
Načrte za nastop na zimskih OI 2010 v Vancouvru so predstavili smučarji in smučarke. Na omizju se je sprožilo tudi vprašanje sodelovanja krovne smučarske organizacije s Tino Maze.
Oglej si celoten članek

Poslovni direktor alpskih smučarskih disciplin Matjaž Šarabon je razkril precejšnje težave pri zagotavljanju sredstev za izvajanje programov, dodatnega olja na ogenj pa priliva medijska izpostavljenost, ko je zveza tarča kritik zaradi razmerja do najboljše alpske smučarke Mazejeve. "Srečujemo se z ogromno težavami, odpovedmi sponzorskih pogodb, zveza trenerjem dolguje plače, po drugi strani pa zaradi majhnosti države in trga za tuje sponzorje nismo zanimivi. V zadnjih treh mesecih smo nagovorili 500 podjetij, da bi pristopila k nam, a pozitivnih odzivov še nimamo. Zato bomo morali zelo previdno načrtovati sezono," je Šarabon opisal stisko. Sprašuje se, koliko časa bodo še lahko sploh poganjali ta stroj, če se prej kaj ne bo obrnilo na bolje. V prejšnji sezoni so izračunali, da jih en reprezentant statusa A stane 56 tisoč evrov, reprezentant statusa B 35 tisoč evrov, reprezentant statusa C pa 16 tisoč evrov. "Ko to seštejemo, ugotovimo, da z manj denarja kot 1,3 in 1,4 milijona evrov ne moremo razpolagati," je opozoril Šarabon.

 
 

Ko to seštejemo, ugotovimo, da z manj denarja kot 1,3 in 1,4 milijona evrov ne moremo razpolagati.

Matjaž Šarabon

 
In kot da to ni dovolj, še dodatno kali javno podobo krovne smučarske organizacije vprašanje sodelovanja z Mazejevo, ki je opravičila današnjo udeležbo in ni mogla opisati svoje strani zgodbe. "Dogovora z ekipo Tine Maze še nismo podpisali, v kratkem pričakujemo njen odziv, ko se bo vrnila s treningov na južni polobli," je dejal Šarabon. Mazejeva je zavrnila ugodno finančno ponudbo, ostala pomoč in sodelovanje s strani trenerjev teče dobro, a je vprašanje, koliko to koristi, je še dodal.

Matjaž Šarabon je dejal, da je zveza v zadnjem času nagovorila 500 podjetij. © Saša Despot

 
Vodja slovenske delegacije v Vancouvru bo legenda slovenskega smučanja, podpredsednik SZS Tone Vogrinec , ki si šteje v čast, da mu je OKS zaupala to nalogo. "V zadnjem času se prek nekaterih medijev in s strani nekaterih športnikov napada smučarski šport, češ da so smučarji najbogatejši, dejstvo je drugačno. Celotno smučanje mora razpolagati z 1,3 milijona evrov, pa še to je vprašanje, ali bodo ta sredstva zagotovljena. Smučarija nikomur ne jemlje denarja," je poudaril nekdanji direktor, ki je ob tem opozoril, da je bil denimo pred desetimi leti celoten proračun višji kot danes, čeprav so se v tem času stroški povečali. Ob tem je še zagotovil, da bodo vsa zaostala plačila poravnana. "Zelo mi je žal in ni mi vseeno, da prihaja do nesoglasij med SZS in Mazejevo. SZS je ponudila korektno sodelovanje in korektno pogodbo, zelo težko pa je poiskati skupen jezik z njenim timom. Individualni programi niso poceni in zato bi bilo treba probleme zakopati pod mizo," je še dejal Vogrinec.

Andrej Jerman v novo sezono vstopa poročen. © EPA

 
Besedo so nato dobili tudi tisti, ki jim je bilo druženje z novinarji tudi namenjeno. Z uspešnih priprav v Čilu so se v nedeljo vrnili alpski smučarji, ki bodo Slovenijo v Vancouvru zastopali v hitrih disciplinah. Najboljši slovenski smukač Andrej Jerman je s priprav v La Parvi prišel zelo zadovoljen. Smučarje so spremljali dobri vremenski in snežni pogoji, saj jim je le dva dneva ukradlo slabo vreme, preostalih 19 pa so preživeli na snegu.  Skupaj z "Jerryjem" je bil v Čilu Rok Perko , ki je opazil, da se je z novim avstrijskim trenerjem za hitre discipline Burkhardom Schafferjem povečala "doza treningov". V La Parvi je treniral tudi veleslalomist Aleš Gorza , ki pa s priprav nima tako pozitivnih vtisov, saj mu je ponagajalo zdravje.  Bernard Vajdič je zaradi operacije na hrbtu izpustil priprave specialistov za tehnične discipline v Argentini. Za razliko od kolegov pa Mitjo Dragšiča veseli, da ga tokrat zdravje ni pustilo na cedilu in da so priprave v slalomu v Ushuaii zelo uspele, ter je zelo zadovoljen s trenutno formo.

 
 

Fizično sem okrevala, od aprila treniram brez bolečin in sem realizirala celotne priprave. Slednje mi je dalo dodatno samozavest, kar pomeni dober obet za sezono.

Ana Drev

 
Nekaj več optimizma je navzočega tudi pri dekletih, čeprav so tudi pri njih poškodbe pustile precejšen davek. Ana Drev poudarja: "Glede na moje stanje lani in letos je opaziti veliko razliko. Fizično sem okrevala, od aprila treniram brez bolečin in sem realizirala celotne priprave. Slednje mi je dalo dodatno samozavest, kar pomeni dober obet za sezono." Tudi Maruša Ferk se nadeja novih izzivov. Težave z zdravjem pa še ima Mateja Robnik , ki upa, da ji bo izgubljeno uspelo nadoknaditi, a le, če bo zdrava. Obremenitve so pustile svoj davek in poškodba še ni v celoti sanirana.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.