Slovenci zapravili napredovanje

Foto: Žurnal24 sport_zemlja_ljubljana_rovan
Slovenska teniška reprezentanca ostaja v drugi evroafriški skupini Davisovega pokala. Na dvoboju z Latvijo so domačizadnji dan z dvema zmagama nadoknadili zaostanek in slavili s 3:2.
Oglej si celoten članek
 
 

Danes je bila na igrišču kar nekakšna realna slika. Sicer smo računali na to, da bomo eno tekmo dobili. Ker tega proti Gulbisu pač ni bilo pričakovati, smo vse stavili na Kavčiča, ki pa mu ta podlaga dejansko ne leži. To se je pokazalo tudi v samem dvoboju.

Blaž Trupej

 
Slovenska teniška reprezentanca ostaja v drugi evroafriški skupini Davisovega pokala . Na dvoboju z Latvijo v Jurmali so domači igralci zadnji dan z dvema zmagama nadoknadili zaostanek za Slovenci in na koncu slavili s 3:2. Odločilno točko je prispeval Andis Juška , ki je Blaža Kavčiča v petem dvoboju premagal s 6:3, 6:4 in 6:2.

Slovenci so dvoboj z Latvijo začeli odlično; v petek je Grega Žemlja brez večjih težav ugnal svojega tekmeca Juško, ki je na lestvici ATP 80 mest slabše uvrščen. Prvi obračun je bil hitro končan, Slovenec je zmagal s 6:1, 6:1 in 6:4. Nato pa je sledil nastop prvega latvijskega moža Ernestsa Gulbisa . Ta je s 101. mestom na ATP najbolje uvrščen igralec obeh reprezentanc, Luka Gregorc pa je po hudem triurnem boju, v katerem ni bil brez možnosti za zmago, klonil po petih nizih s 6:4, 7:6 (3), 4:6, 4:6 in 6:8. V odločilnem nizu je celo vodil s 3:0, 4:1, 5:2 in je serviral pri 5:3, a se je na koncu Latvijec rešil.

Izid po prvem dnevu je bil tako izenačen na 1:1, drugi dan pa je pripadel Sloveniji. Grega Žemlja in Luka Gregorc sta premagala Gulbisa in Denisa Pavlovsa , vendar obračun ni bil lahek. Igrali so pet nizov, nazadnje pa je slovenska naveza s 6:7 (5), 6:4, 6:2, 2:6 in 6:4 slavila pomembno zmago, saj niti selektor Blaž Trupej pred odhodom v Latvijo ni pričakoval, da bo njegovim varovancem uspelo presenetiti domače igralce v igri dvojic.

Blaž Kavčič ni imel veliko razlogov za veselje. © Nik Rovan

 
Zadnji dan boja med Latvijo in Slovenijo se je začel po pričakovanjih. Številka 1 latvijskega tenisa Gulbis tokrat ni imel podobnih težav kot v petek. Za zmago je potreboval štiri nize, slovenski tekmec se je do zmage dokopal le v drugem. Še manj dela je imel Juška v zadnjem dvoboju, saj je Kavčiča, ki mu je še najmanj ležala zelo hitra podlaga, ugnal v uri in pol.

"Danes je bila na igrišču kar nekakšna realna slika. Sicer smo računali na to, da bomo eno tekmo dobili. Ker tega proti Gulbisu pač ni bilo pričakovati, smo vse stavili na Kavčiča, ki pa mu ta podlaga dejansko ne leži. To se je pokazalo tudi v samem dvoboju. Bil je povsem nemočen, toda ni šlo drugače, kot da na igrišče pošljem prav Kavčiča. Gregorc je imel namreč pred tem maratonske preizkušnje, tako da je bil že precej iztrošen," je današnje dogajanje na kratko opisal Trupej, ki pa ni preveč razočaran z razpletom v Latviji. "Poraz boli le zaradi tega, ker smo že vodili z 2:1. Sicer pa smo se pred prihodom v Jurmalo bali kakšnega hujšega poraza. Toda fantje so se borili po najboljših močeh in dejansko naredili celo več, kot smo na tej podlagi pričakovali," je še dodal Trupej.

Latvija se je z zmago vrnila na stopnjo, kjer je že igrala v lanski sezoni ter izpadla. Pred Slovenijo so Latvijci v tej sezoni premagali že Bolgarijo in Moldavijo . Slovenci so naskakovali tretjo uvrstitev na višjo stopnjo tekmovanja, kjer so doslej igrali dvakrat, v letih 1995 in 2001.

Izidi, Davisov pokal, 2. evro-afriška skupina, 3. kolo:

SLOVENIJA : LATVIJA 2:3

Grega Žemlja : Andis Juška 6:1, 6:1, 6:4
Ernests Gulbis : Luka Gregorc 4:6, 6:7, 6:4, 6:4, 8:6
Luka Gregorc/Grega Žemlja : Ernests Gulbis/Dennis Pavlovs 7:6, 4:6, 2:6, 6:2, 4:6
Grega Žemlja : Ernests Gulbis 2:6, 6:3, 3:6, 5:7
Andis Juška : Blaž Kavčič 6:3, 6:4, 6:2
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.