Roglič ponosen in z velikim nasmehom v cilju: Res je neverjetno

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Roglič: Ponosen sem, da sem del tega zgodovinskega dogodka.
Oglej si celoten članek

Slovenska reprezentanca se je veselila prvega naslova svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu. To je uspelo prvemu kolesarju sveta Tadeju Pogačarju, zadovoljstva ob tem pa niso skrivali niti selektor Uroš Murn niti njegovi varovanci na čelu s Primožem Rogličem. Ta je za Eurosport izrazil predvsem velik ponos.

"Odlično, ponosen sem, da sem del tega zgodovinskega dogodka. Mislim, da je Tadej sledil svojim instinktom, kot ob številnih drugih zmagah v karieri. Res je neverjetno," je dejal nasmejani Zasavec, ki je ciljno črto prečkal 12:09 minute za svojim reprezentančnim kolegom.

Tik pred Pogačarjevim napadom je sicer pokril enega od skokov tekmecev, ciljno črto pa je prečkal z nasmeškom na licu.

"V veliko zadovoljstvo mi je biti del reprezentance ob veliki zmagi. Običajno s Tadejem dirkava eden proti drugemu, tokrat pa sva bila del iste ekipe. Vesel sem, da sem del te zmage," je še dodal Roglič, ki bo Pogačarjev tekmec naslednjič na dirki po Emiliji. Ta bo na sporedu v soboto.

Selektor Murn je bil zadovoljen z opravljenim delom svojih varovancev. "Ekipa je naredila nenormalno delo, odigrala je, kot je treba," je pristavil v izjavi za Val 202. Reprezentanco so v Zürichu ob Pogačarju in Rogliču sestavljali še Jan Tratnik, Domen Novak, Luka Mezgec, Matevž Govekar, Jaka Primožič in Matic Žumer, ki je nadomestil poškodovanega Mateja Mohoriča.

"Ko smo izgubili Mateja, nam je manjkal en zaključni člen. Prilagodili smo taktiko in fantje so opravili odlično nalogo, tudi Žumer in Primožič ter Govekar, Mezgec, Novak in Tratnik, ki je bil res fenomenalen. Počakal je Tadeja, vlekel cel krog, tudi Primož je pokril skok na klancu ... Res odlično," je nadaljeval slovenski selektor in razkril taktiko na današnji dirki.

Foto: Profimedia Matevž Govekar

"Vedeli smo, da se bo zgodil napad pomembnih kolesarjev. Takrat smo si rekli, da morajo to pokriti bodisi Jan, Domen ali Primož. To je uspelo Janu, nakar smo vedeli, da mora Domen narekovati ritem za Tadeja. Če bi predolgo čakali, bi sicer ostal sam v glavnini. Nismo se dogovorili, kdaj naj bi se ta napad zgodil, a fantje so tisti, ki so morali začutiti ta trenutek," je še dodal Murn, ki mu po koncu leta poteče pogodba s Kolesarsko zvezo Slovenije.

Pred mikrofon RTV Slovenija so stopili nekateri člani na koncu zlate slovenske osmerice. Tratnik, ki je bil v begu v času Pogačarjevega napada, je opisal trenutke, ko je izvedel za potezo svojega rojaka: "Kot načrtovano, sem pokril pobeg, nato pa sem izvedel od motorista, ki drži tablo s časovnimi razlikami, da je Pogačar napadel. Počakal sem ga in dal vse, kar je bilo v moji moči, da je lahko prihranil nekaj moči v zadnjih treh krogih."

"Vedel sem, da bo moj cilj delati do klanca. Vmes sva morala pridobiti še minuto do ubežnikov. Zadnja ravnina se je kar vlekla, a pred sabo sem imel cilj in dal vse od sebe. Trenutno ne čutim nog," je še dejal Tratnik in dodal: "Pogačar me je spodbujal, pohvalil, kar mi je dalo še nekaj energije za nekaj kilometrov. Slišati je bil izjemno močan in motiviran, da mu lahko to uspe."

Foto: Profimedia Tadej Pogačar, Jan Tratnik

Domen Novak je vajen dirkanja za svojega kapetana, saj je prav tako kot Pogačar član ekipe UAE Team Emirates. Dirkanje z reprezentanco je brez radijskih zvez povsem drugačno, a dovolj je bil že en pogled, je za RTV Slovenija priznal Dolenjec. "S Tadejem sva govorila, da je močna skupina in da lahko gredo do konca, če se ne odzovemo. Nisva se posebej dogovorila. Pogledal sem ga nazaj, nakar mi je pokimal in šel sem na polno," je dodal letošnji državni prvak s cestne dirke.

O napadu Pogačarja 100 km pred ciljem je podal še nekaj misli: "Včasih je treba odreagirati prej, saj je bila dirka kaotična. Nihče ni vedel, kdo pije in kdo plača. Vse je bilo stresno, brezglavo. In očitno je bila tudi zmaga brezglava."

Luka Mezgec je dodal, da je šlo po načrtih okoli 150 km, potem pa se je načrt razblinil. "Tadej je vzel vse v svoje roke. Prva reakcija je bila, da je veliko prezgodaj, saj je bila v ozadju še celotna belgijska reprezentanca. Toda hitro so bili tudi vsi zadaj na kolenih. Očitno je bila to prava poteza. Noro," je še za RTV Slovenija dejal Mezgec.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.