Pogačarjev epski odgovor direktorju Toura glede zadnjih obtožb

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tadej Pogačar se je kot eden najdominantnejših športnikov na svetu redno srečuje z namigovanji o uživanju prepovedanih poživil.
Oglej si celoten članek

Dominantna sezona Tadeja Pogačarja, nespornega vladarja cestnega kolesarstva v letu 2024, je znova sprožila pomisleke glede čistosti njegovih uspehov. Delno je to povezano z njegovo prevlado nad tekmeci, delno pa s temačno preteklostjo tega športa, ki so jo zaznamovali številni odmevni dopinški škandali.

Pogi je v svojih medijskih nastopih večkrat kategorično zavrnil uporabo prepovedanih sredstvev, kar pa obrekovalcev še ni odvrnilo od širjenja neresnic na njegov račun.

Tudi sicer Slovenec povsem zaupa v delovanje protidopinških organov, o njegovi čistosti pa nenazadnje pričajo rezultati nenehnih testiranj pod strogim nadzorom pristojnih institucij.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar (dirka treh dolin Vareseja)

Kljub vsemu ga kot serijskega zmagovalca najprestižnejših dirk obkrožajo govorice, vendar se Pogačar s tem ne obremenjuje, saj se zaveda, da je zaradi dopinške preteklosti v kolesarstvu tovrstna namigovanja nemogoče povsem zajeziti.

Kot zatrjuje, uporaba dopinga zanj ne pride v poštev, saj podnobenim pogojem je bi bi pripravljen ogroziti svojega zdravja, kot so to počeli nekateri njegovi predhodniki. Še posebej zdaj, ko je o negativnih posledicah uživanja poživil znanega več kot kdajkoli prej.

Debata o čistosti najboljšega kolesarja na svetu je znova dobila krila po odmevni izjavi direktorja kolesarske dirke po Franciji Christiana Prudhomma, ki je, upoštevajoč zgodovino kolesarstva, pomisleke na Pogačarjev račun označil za utemeljene. 

Ogradil se od Tadeja Prvi mož Toura s šokantnim odgovorom, ali verjame, da so Tadejeve zmage čiste

"Uf, ne vem," je na novinarsko vprašanje, kako komentira besede generalnega direktorja Toura, odvrnil Pogačar. "Kolesarjenje je šport, v katerem so tekmovalci v preteklosti počeli vse za boljše rezultate, ne da bi vedeli, kakšne so lahko posledice za njihovo zdravje. Tvegali so življenja in kasneje zaradi tega trpeli zdravstvene ali psihične težave. Za nekatere morda sploh ne vemo," je dodal.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar "Če sem odkrit, so bila tista leta velik udarec za naš šport. Izgubili smo zaupanje in glede tega se ne da prav dosti narediti. Lahko samo dirkamo in upamo, da nam bodo ljudje spet zaupali. Za to potrebujemo zmagovalca, ki pa se ga danes pogosto označuje za goljufa. Morda bodo čez nekaj let ljudje pozabili na preteklost, Lanca Armstronga in vse ostale fante, ki so to počeli. Šele takrat se bomo res lahko oddaljili od tega," meni Pogačar.

"Po mojem je kolesarstvo eden najbolj čistih športov, saj vsi dobro vemo, kako nevaren je lahko ta šport že sam po sebi za naše zdravje. Kdor je pripravljen ogrožati zdravje z dopingom, tvega svoje življenje. To je neumno in takšnega tveganja ne bi smel nihče sprejeti. Vedno pa se bodo našli ljubosumni in sumničavi ljudje, glede tega ne morem ničesar storiti."

Izpostavil je še, da je prevlada enega tekmovalca dokaj pogost pojav v svetu profesionalnega športa. "Dominacija je bila vedno prisotna. To lahko vidimo v vseh športnih panogah: tenisu, golfu, košarki, nogometu, ekipnih športnih, individualnih športih. Ta prevlada traja nekaj let, potem pa se pojavi nov talent in prevzame vodilno vlogo. Tako je v življenju, vedno se najde nekdo, ki je v nekem obdobju superiornejši od drugih," je dejal 26-letnik.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:16 16. Oktober 2024.

    Obstajajo dopingi, ki nimajo nič skupnega z uzivanjem substanc . Upam, da se Tadej ne posluzuje teh temačnih sil.

  • 14:59 16. Oktober 2024.

    Po kolikih letih so Armstronga ''odkrili''....

  • 14:32 16. Oktober 2024.

    Jest mu verjamem, da je fant od fare…ampak, lahko mu pa tud kaj podtikajo, pa ne ve, ne more vedet. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.