Pogačar kljubovalno: "To govorijo samo tisti, ki me ne marajo"

Foto: Print Screen
Foto: Print Screen
Tadej Pogačar si je z meteorskim vzponom na vrh svetovnega kolesarstva pridobil tudi številne nasprotnike.
Oglej si celoten članek

Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar je v obširnem intervjuju s Petrom Attio, v katerem je med drugim izpostavil pomen prehrane pri njegovih športnih uspehih, spregovoril tudi o svojih nasprotnikih oziroma vseh tistih, ki ob njegovih zmagah širijo nezadovoljstvo bodisi v javnem diskurzu bodisi v obliki spletnega komentiranja.

Aktualni zmagovalec Gira in Toura je na obeh tritedenskih dirkah v letošnji sezoni dobil kar 12 etap, etapne zmage pa je nizal tudi po tem, ko je že postalo jasno, da tekmeci ne morejo ogroziti njegove skupne zmage.

Eden takšnih primerov je bila 20. etapa dirke po Franciji, kjer je Pogačar sledil napadom Jonasa Vingegaarda in mu v zaključnih metrih odvzel možnost za edino etapno zmago na dirki, čeprav z vidika boja za rumeno majico to niti ni bilo potrebno. "Upal sem, da mi bo Tadej prepustil etapno zmago, a mu ne zamerim, sam bi verjetno ravnal enako," je poraz športno prenesel Vingegaard.

Vingegaard: "Upal sem, da mi bo Pogačar prepustil zmago, ne zamerim mu"

Samo dan prej je Pogačar razorožil vso konkurenco na ciljnem vzponu Isola 2000, kar je kontroverzni Lance Armstrong označil za "največjo napako kariere". "Ostalim ekipam in navijačem to ni všeč," je v podkastu The Move trdil nekdanji kolesarski as.

Pogačar se je morebitnih negativnih učinkov njegove prevlade na javno podobo dotaknil v pogovoru z Attio. "Pravzaprav ne slišim veliko ljudi, ki bi govorili, da ne bi smel toliko zmagovati. To govorijo tisti, ki me ne marajo. Ti imajo že tako ali tako nekaj proti meni, zato je to povsem normalno. A od nevtralnih navijačev nikoli ne slišim, da bi se moral zadrževati ali manj zmagovati. Takšne stvari širijo mediji in komentatorji, da imajo o čem kontroverznem za govoriti. Meni se to ne zdi prav posebej sporno. Od 12 etap, ki sem jih dobil, smo jih nadzirali kakšnih sedem, torej približno polovico, kar niti ni tako slabo (smeh)," je dejal 26-letnik.

Foto: Print Screen Pogačar

Slovenec bi se ob takšnem tempu nizanja zmag lahko nekoč v prihodnosti spogledoval z rekordom Britanca Marka Cavendisha, ki je v karieri dobil 35 etap na dirki po Franciji. Pogačar je zdaj pri številki 17.

"Ne želim gledati tako daleč v prihodnost, saj nikoli ne veš, kdaj si zmagal zadnjič. Če se ponuja priložnost, jo pač zagrabiš in poskušaš pri tem uživati. Če je počutje dobro, lahko poskusiš osvojiti etapo. 35 zmag Cavendisha je nor in izjemen dosežek, toda sam ne želim preveč razmišljati vnaprej. Rad bi šel od Toura do Toura in bomo videli, kaj lahko naredim."

Izjemen v 2024 Pogačar pojasnil ključne dejavnike preporoda in šokiral: "Pred 5 leti ..."

Beseda je nanesla tudi na primerjave z velikim Eddyjem Merckxom, kar je pripeljalo do razprave, ali je v modernem kolesarstvu sploh možno ponoviti dosežke legendarnega "Kanibala".

"Ne vem, kako bi se odzval na to," je delanje tovrstnih vzporednic zavrnil Pogačar. "Eddy je bil eden največjih vseh časov, še posebej v svojem obdobju. Sam ga nikoli nisem videl dirkati, a seznam njegovih dosežkov je neverjeten, dandanes si je kaj takšnega težko predstavljati. Mislim, da danes tega ni več mogoče ponoviti. Kolesarstvo se je spremenilo."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.