"Od starta do cilja kričala od bolečin"

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 OKS bo vložil pritožbo zaradi hudega padca Petre Majdič. (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Športniki na olimpijskih igrah so postali pravi gladiatorji, se strinjajo števil Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Petra Majdič naj bi bila sama kriva za svoj padec... (Foto: Aleš Fevžer) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Tudi peklenske bolečine ne ustavijo naše šampionke. (Foto: www.alesfevzer.com) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Petra Majdič Foto: Žurnal24 Petra Majdič se je po prihodu v cilj zgrudila v bolečinah. (Foto: www.alesfevzer Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Petra Majdič je kljub močnim bolečinam po padcu Sloveniji priborila bronasto kolajno v sprintu. "Ko so me hoteli peljati na urgenco, sem kričala le, da hočem na start," je razložila.
Oglej si celoten članek

Slovenija ima prvo medaljo na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru 2010. Poškodovana Petra Majdič je v ženskem sprintu v klasični tehniki osvojila bronasto medaljo. Zmagala je Norvežanka Marit Bjørgen pred Poljakinjo Justyno Kowalczyk.

"Uvrstitev med deset imam že veliko, na teh olimpijskih igrah me zanima zgolj kolajna!" Sprva se je zdelo, da so zanjo olimpijske sanje po padcu končane. "Proti koncu ogrevanja sem naletela na zelo leden ovinek, ki ni bil zavarovan, na tem gladkem ledu pa se nisem mogla zaustaviti, poleg tega tam ni bilo varnostne ograje, zato sem padla v globoko jamo. Po mojem je bilo vsaj kakšne tri metre, ko sem padala, sem videla majhen potoček in polno skal in nekako sem se obrnila, da nisem padla direktno na skalo. Sem pa zlomila eno smučko ter obe palici in se nikakor nisem mogla pobrati. Začela sem kričati, in ko so me prišli potegnit iz jame, je bila moja prva misel, da je zame konec olimpijskih iger. A v istem trenutku je drugi del mene rekel, da ne smem odnehati, in začela sem kričati: 'Hočem na start! Hočem na start!' Zavedala sem se, da so te olimpijske igre moja zadnja priložnost."

Foto: Žurnal24 "Ko so me hoteli peljati na urgenco, sem kričala le, da hočem na start, saj nisem želela slišati, da je zame iger konec. Ves tek v kvalifikacijah od starta do cilja sem kričala od bolečin in mislim, da je bilo prvič v moji karieri, da so vsi trenerji vseh držav navijali zame. Slišali so, kako je tek zame boleč," je dejala Majdičeva in dodala: "Po kvalifikacijah sem dovolila, da gremo na urgenco na slikanje, kjer so ugotovili, da ni nič zlomljeno, da gre le za izjemno močen udarec in nekaj odrgnin. Najedla sem se protibolečinskih tablet in zdaj, ko popuščajo, me bo še bolelo."

V polfinalu je Majdičeva v svoji skupini osvojila četrto mesto, skupno pa je dosegla šesti čas. Petra se je junaško posvetila četrtfinalu in v svoji skupini zmagala. Sprva je kazalo, da bo njena glavna tekmica Aino Kaisa Saarinen, na koncu pa se je iz njene skupine poleg Petre v polfinale uvrstila Avstrijka Katerina Smutna. Vesna Fabjan in Katja Višnar sta bili prepočasni za napredovanje.

Slikanje po zahrbtni poškodbi pri Petri Majdič po kvalifikacijah je na srečo pokazalo, da je Petra dobila le močan udarec in da ni nič zlomljeno. Slovenski tekaški šampionki je veliko pomagal zdravnik kanadske reprezentance. Ob pomoči protibolečinskih tablet bo Petra na startu četrtfinala.

Foto: Žurnal24

Pred Petrino paradno disciplino se je na ogrevanju zgodila dramatična nesreča, saj je na nevarnem ovinku – strokovnjaki ne morejo verjeti, da ni bil ustrezno zavarovan – Majdičeva zletela s proge v jarek. Ven je prišla, držeč se za desno stran, nekje pri rebrih, in hrbet ter s srhljivim izrazom bolečine na obrazu. Pristojna komisija ji je dovolila, da starta zadnja, čeprav je imela številko tri. Med ogrevanjem je komaj hodila, kaj šele da bi se lahko optimalno ogrela. Kljub temu je nastopila in z nadčloveškimi napori osvojila 19. mesto – v finale se uvrsti 30 tekmovalk. Petra je v kvalifikacijah tekla pod vplivom analgetikov. Po prihodu v cilj je v bolečinah padla na tla, odpeljali so jo na slikanje na bližnjo polikliniko.

Slabanja: "Nič jim ni v poduk!"
Poklicali smo nekdanjega dolgoletnega trenerja Petre Majdič Roberta Slabanjo, ki je bil nad usodo svoje bivše varovanke zgrožen. "Šokiran sem, da se je to zgodilo. Organizatorjem ni v poduk nič. Na teh olimpijskih igrah se dogajajo same blamaže. Dejstvo je, da bi moral biti tisti ovinek zaščiten. Da tekmovalec pade, je povsem normalno, ne more pa se poškodovati. Česa tekega nisem še nikoli doživel. Da bi kdo tako zgrmel s proge kot Petra, se še ni zgodilo."

Organizatorji bi lahko bolje zaščitili tisti ovinek. Danes ponoči je bilo hladno, proga je zmrznila in poledenela. V prejšnjih dneh tisti ovinek ni povzročal težav nobeni tekmovalki. Pohvaliti velja nastop Katje Višnar, ki je osvojila zelo dobro sedmo mesto, Vesna Fabjan pa je bila 21.

Katja Višnar je po kvalifikacijah dejala: "Občutek je bil v redu. Mislim, da mi je kar dobro uspelo. Nisem bila toliko zadovoljna s ciljno ravnino, v klanec sem pa dobro tekla. Spusti so ledeni. Čim manj mislim na to. Več kot razmišljaš, prej padeš. Ne mislim na to."

Vesna Fabjan pa je kvalifikacijski sprint komentirala: "Tisti ovinek je bil res pasji. Vsaj meni je tisti padec Petre, ko sem ga videla na velikem zaslonu, nagnal strah v kosti. Imela sem kar malo spoštovanja pred tistim ovinkom. Upam, da se bo do izločilnih bojev proga malo omehčala. Prejšnje dneve je bila proga totalno nasprotje od tega, kar je danes."


Izidi, Whistler, ženske, sprint (1,4 km):

1. Marit Bjørgen (Nor)                               3:39,2
2. Justyna Kowalczyk (Pol)                            + 1,1
3. PETRA MAJDIČ (Slo)                                   +1,8
4. Anna Olsson (Šve)                                    +2,5
5. Magda Genuin (Ita)                                   +9,9
6. Celine Brun-Lie (Nor)                               +12,3

.....
16. Katja Višnar (Slo)
23. Vesna Fabjan (Slo)



Izidi,  Whistler, moški, sprint (1,6 km):
1. Nikita Krijukov (Rus)                            3:36,3
2. Aleksander Panžinski (Rus)                         +0,0
3. Petter Northug (Nor)                                +9,2
4. Ola Vigen Hattestad (Nor)                          +13,7
5. Aleksej Poltaranin (Kaz)                           +18,1
6. Oystein Pettersen (Nor)                          +1:19,9

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.